Boļševisma revanšs • IR.lv

Boļševisma revanšs

2
Aivars Ozoliņš

«Tiesiskuma koalīcijā» galvenā teikšana ir «konstitucionāliem grāmatvežiem»

Grūti iedomāties Saskaņas centra putiniešus un Lemberga «zaļos zemniekus» Latvijas demokrātijas sargu lomā. Šādu tēlu šie nevarētu sev nopirkt ne par kādu naudu ne pie kādiem reklāmistiem. Toties Vienotībai nupat ir izdevies tiem tādu uztaisīt par brīvu un faktiski no nekā.

Abas opozīcijas partijas, kuras iebilst pret valdības koalīcijas uztieptajiem grozījumiem likumā par tautas nobalsošanām, tagad iznāk esam tautas demokrātisko tiesību galvenās aizstāves. Tās ir savākušas nepieciešamos deputātu parakstus, lai apturētu Saeimas pieņemto likuma grozījumu stāšanos spēkā, ja prezidents tos izsludinātu. Tādā gadījumā vēlēšanu komisijai būtu jāsāk vākt vēlētāju parakstus tautas nobalsošanai. Tomēr prezidents Andris Bērziņš jau otro reizi atdevis grozījumus atpakaļ Saeimai un piebremzējis šādu «referendumu par referendumiem». 

Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Ilma Čepāne sūkstās par prezidenta lēmumu – ka septiņus mēnešus esot strādāts pie grozījumiem likumā, pētīta citu valstu pieredze un referendumu vēsture, tāpēc «nezinu, ko tur vēl varētu darīt». Šķiet, ka gan jau Vienotības konstitucionālās domas ģeneratore kaut ko izdomās. Ja ir politiskā griba padarīt neiespējamu referendumu sarīkošanu un degradēt savas partijas sludinātos principus, vienmēr var izdarīt vēl vairāk. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu