Ielāpu budžets • IR.lv

Ielāpu budžets

6
Pauls Raudseps

Parasti budžeta grozīšana liecina vai nu par krīzi, vai par nemākulīgu plānošanu

Uzlaiko, apskatās, atkal novelk un atdod šuvējai. Valdība turpina grozīties fiskālā spoguļa priekšā, tiek pielaikoti «ilgākā laika periodā pirmie budžeta grozījumi ar pozitīvu ievirzi un bez izdevumu samazināšanas», kā jau jūlija sākumā palielījās Finanšu ministrija.

Taču, ja pēc konsolidācijas kankaru nomešanas kāds cerēja uz vienlaikus lietišķu un elegantu uzvalku, kurš simbolizētu jaunu sākumu Latvijas budžeta veidošanai, tad nākas vilties. Tā vietā, lai pasūtītu jaunas drēbes, valdība nolēmusi uz vecajām steigā šūt dārgus ielāpus. Kopējais iespaids ir visai nepievilcīgs. 

Tas, ka 2012.gada budžeta grozījumos par 70 miljoniem lielā mērā tiek labotas pašreizējā budžeta kļūdas, būtu tikai pusbēda. Jau kuro gadu izrādās, ka veselības aprūpes sistēmai sākotnēji pieņemtajā budžetā paredzēts par maz naudas, ka Opera nevar izdzīvot ar atvēlēto finansējumu, un tā tālāk. Šīs «kļūdas» varbūt patiesībā bija mazās viltībiņas, kuras valdība piekopa, lai varētu iespīlēties starptautiskā aizdevuma devēju allaž vienu vai divus lielumus par mazu pasūtītajā tērpā. Kad ienākumi, kā ierasts, izrādījās lielāki, nekā cerēti, arī citus gadus šajās vietās vienmēr atlaida vaļīgāk. 2012.gada budžets ir pēdējais, kuru pieņēma starptautisko aizdevēju uzraudzībā. Tāpēc būtu svarīgi nākotnē pašiem būt godīgiem pret sevi, šādus trikus vairs neizmantot un atteikties no budžeta grozīšanas gada vidū, jo parasti tas liecina vai nu par liela apmēra krīzi, vai arī par nemākulīgu plānošanu.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu