Minareti Šveices ainavā? Skaisti! • IR.lv

Minareti Šveices ainavā? Skaisti!

4
Foto — Jānis Saliņš, F64
Anda Burve-Rozīte

Dzenbudisma meistare un kristiete Pia Gīgere (72) no Šveices Lasāla institūta kopā ar Niklausu Brančenu iedvesmoja mācītāju Juri Rubeni izveidot kristīgās meditācijas centru Latvijā. Šovasar Gīgere un Brančens to apciemoja. Intervijā Gīgere stāsta par garīgajiem centieniem mūža garumā, kā arī ideju – caur izpratni satuvināt visdažādākos cilvēkus pasaulē

Pia Gīgere ir šveiciešu psiholoģe, dzena meistare un kristiete. Kopā ar Niklausu Brančenu viņa interesentiem māca kristīgo meditāciju. Arī veido dialogu starp cilvēkiem ar dažādu garīgo pārliecību tā dēvētā Jeruzalemes miera projekta ietvaros.

Pias savdabīgais garīgais ceļš sākās jau septiņdesmitajos gados, kad, būdama 29 gadus veca, viņa Šveicē kļuva par Svētās Katrīnas ekumeniskās komūnas vadītāju, kas tiecās iemiesot kristietības uzdevumus sabiedrībā un izprast atšķirīgo un kopīgo dažādās garīgās tradīcijās, meklēja dialogu starp tām. Būdama kristiete, Pia šajā laika posmā devās uz Japānu, lai gūtu zināšanas dzenbudismā. Viņa mācījās pie vācu izcelsmes jezuīta Hugo Enomijas Lasāla, kurš savos garīgajos centienos apvienoja kristīgo un dzenbudisma praksi – no konservatīvās kristīgās baznīcas viedokļa, ekstraordināru paņēmienu. Kā kristīgais misionārs Lasāls 1929.gadā devās uz Japānu. Viņš saprata, ka savu uzdevumu spēs veikt, tikai dziļi izprotot vietējās tradīcijas. Tāpēc vairākus gadu desmitus mācījās dzenbudismu. Par godu dzena un kristīgās meditācijas skolotājam tēvam Lasālam 1993.gadā Gīgere un Brančens Šveicē nodibināja Lasāla institūtu. Ainaviski skaistā vietā pusstundas brauciena attālumā no Cīrihes abi jau 20 gadus lasa lekcijas un pasniedz meditāciju askētiskajā, baznīcas ērģeles arhitektoniski atgādinošajā namā ar japāņu dārzu.

Dzīves laikā Pia kā psiholoģe Šveicē strādājusi ar pusaudžiem no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. Manilas graustu rajonā izveidojusi un vairālus gadus vadījusi skolu jauniešu garīgai un sabiedriskai izglītošanai. Pēdējos gados viņa kopā ar Niklausu Brančenu bieži apmeklē Jeruzalemi, lai veidotu dialogu starp dažādi domājošām pusēm Izraēlas un Palestīnas konfliktā. Intervijā Pia stāsta par saviem garīgajiem meklējumiem un to, kādu redz ideālo 21.gadsimta sabiedrības ainu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu