«Johaidī, ja esi vecis, tad kaut ko dari!» • IR.lv

«Johaidī, ja esi vecis, tad kaut ko dari!»

5
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Nākamo Tieslietu ministrijas parlamentāro sekretāru Aigaru Lūsi uztrauc, ka vara izslīd ārpus Saeimas, bet pats viņš sola «nekāpt uz auguma» priekšniekam, uz kura krēslu neoficiāli pretendēja

Aivars Lembergs! – tā pērnruden, kad Valdis Dombrovskis veidoja pašreizējo koalīciju, Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars man ironiski stādīja priekšā advokātu Aigaru Lūsi, kas tovakar piedalījies oficiālajās sarunās. Tagad, uzaicināts uz pusdienu interviju, kurai izvēlējies viesnīcas Alberts restorānu, Lūsis pārsteidzoši detalizēti atstāsta toreizējo tikšanos – Dzintara teiktais šķitis labs joks. Neesot jau fenomenāla atmiņa, taču «jūs kā mūsu ģimenes draugu es nevarēju aizmirst», iedzeļ Lūsis, no kura partijas biedriem Ir žurnālisti bieži dzird pārmetumus par Nacionālās apvienības kritizēšanu. Pusdienu piedāvājumam Lūsis lielu uzmanību nepievērš – koncentrējas uz sarunu, oficiantes atnestie baklažāni pamazām atdziest.

Politikā iesaistījies, jo «tāpat kā lielākai daļai cilvēku, kas virtuvē lamā valdību, kādreiz tas apnīk un liekas – nu, johaidī, ko tu lamā, ja esi vecis, tad kaut ko dari». Abi ar dzīvesbiedri, Latvijas Radio producenti Evu Lūsi kļuvuši par Visu Latvijai! atbalstītājiem – sieva partijā nav iestājusies, kaut pašvaldību vēlēšanās startējusi, bet viņš kļuvis par biedru 2009.gada sākumā. Visu Latvijai! esot vistuvāk viņa pārliecībai, turklāt citām partijām jau neesot nekādas ideoloģijas. «Valstij ir vajadzīga ideoloģija, bet latviešu auditorijai faktiski ir tikai viens [politiskais spēks], kuram ir ideoloģija,» saka Lūsis. Partijā viņam patīk cilvēki – «nākotnes valstsvīri » – Dzintars, Jānis Dombrava, Jānis Iesalnieks, «kas gan vēl nav atklājies», Lūsis piebilst (Iesalnieks pērn atstāja partijas valdi, kad skandālu sacēla viņa komentārs par radikāļa Breivīka sarīkoto asinspirti Norvēģijā – pie vainas esot multikulturālisms). Nosauktajiem esot svarīga loma, jo šobrīd politikā «augstu vilni sit viduvējības». Vai pats sevi par tādu neuzskata? «To lai citi spriež.»

Izvirzīts parlamentārā sekretāra amatam, Lūsis par galveno uzdevumu uzskata jaunā ministra Jāņa Bordāna viedokļa aizstāvēšanu parlamentā, ar savām iniciatīvām nenākšot. «Visam, ko [Bordāns] nosauca pats, tam es piekrītu,» Lūsis atsaucas uz ministra trim prioritātēm – tiesu sistēmas, komerctiesību un cietumu sistēmas sakārtošanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu