Kannu festivāla TOP 5 • IR.lv

Kannu festivāla TOP 5

3
Kadrs no britu filmas Eņģelu tiesa.
Kristīne Simsone

Žurnāla Ir kinokritiķe pēc kinofestivāla iesaka filmas, ko noteikti vērts «noķert» un noskatīties 

Lai gan šāgada Kannu kinofestivāls iztika bez popularitātes ziņā tik skaļām sensācijām kā aizvadītā gada Larsa fon Trīra Melanholija, par kvalitātes trūkumu konkursa programmā sūdzēties nevarēja. Atskaitot dažus mačistiskas vardarbības pilnus gabalus, visnotaļ bagātīgi bija pārstāvētas sociāli orientētas drāmas. Lūk, pieci ievērojamākie eksemplāri. 

Eņģeļu tiesa (Angels’ Share). Rež. Kens Loučs, Lielbritānija
75 gadus vecais brits Kens Loučs visu savu kinokarjeru ir veltījis sociālo problēmu apspriešanai un dara to efektīvi. Pēc 60.gados uzņemtās TV sērijas par bezpajumtniekiem Ketij, nāc mājās Lielbritānijā tika izveidotas pat vairākas patversmes. Louča skarbo sociālo reālismu ciena arī Kannās, kur viņš šogad viesojās jau 14. reizi, bet 2006.gadā saņēma arī Zelta palmas zaru par īru neatkarības cīņu portretējumu filmā Vējš, kas šūpo miežus

Arī šogad Loučs prezentēja sociālo drāmu – lenti Eņģeļu tiesa, kas stāsta par grupiņu sīku noziedznieku, kurus saved kopā piespriestās sabiedriskā darba stundas. Galvenais varonis Robijs meklē veidus, kā sākt jaunu dzīvi. Filmai ir visi iemesli būt grūtsirdīgai, jo galvenā varoņa kļūšana par tēvu un viņa pūliņi izkāpt no kriminogēnās pagātnes nav nekāda anekdote. Taču Kens Loučs nav brāļi Dardēni, un tur, kur beļģu režisori izmanto sirdi plosošu dramatismu, brits pajoko. Bet nepārprotiet – lente nav frivola, komplicētas situācijas tā atjautīgi atrisina vienā angļu mierā un ar smaidu uz lūpām. Filmas spēcīgā līdzpārdzīvojuma atslēga slēpjas Louča cilvēkmīlestībā. Lai gan režisors par saviem varoņiem liek smieties bieži, tas nekad nav ļauni vai ņirdzīgi, bet liek iejūtīgāk paskatīties uz ļaudīm, kam, iespējams, uz ielas metat līkumu. Eņģeļu tiesa šogad saņēma žūrijas balvu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu