Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

5

Nedēļas notikumi pasaulē


Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā svētdien uzvarējis opozīcijā esošais sociālistu kandidāts Fransuā Olands,
apsteidzot pašreizējo valsts vadītāju Nikolā Sarkozī. Olands ieguvis 29% vēlētāju balsu, bet par Sarkozī balsojuši 27%. Pārsteigumu sagādājusi galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna, kas ierindojusies trešajā vietā ar 18% balsu. Prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 6.maijā sacentīsies tikai Olands un Sarkozī.

Nīderlandes premjers Marks Rute paziņojis par valdības demisiju, jo izjukusi vienošanās, ko Rutes pārstāvētā liberālā Tautas partija brīvībai un demokrātijai kopīgi ar koalīcijas partneriem – kristīgajiem demokrātiem – pirms 18 mēnešiem bija noslēgusi ar Gērta Vildersa vadīto Brīvības partiju. Pagājušajā nedēļā Vilderss atteicās atbalstīt valdības iecerētos taupības pasākumus.

Tunisijas prezidents Moncefs Marzuki paudis pārliecību, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdīšanas laiks ir beidzies un viņš – «dzīvs vai miris» – galu galā būs spiests atteikties no varas. Sīrijā pašreiz atrodas neliela ANO pamiera novērotāju grupa, kas sagatavo augsni plašākai novērotāju misijai. 13 mēnešus ilgajos nemieros Sīrijā kopumā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 9000 cilvēku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu