Trīs kinomīļu favorīti kino festivālā Baltijas pērle • IR.lv

Trīs kinomīļu favorīti kino festivālā Baltijas pērle

6
Nāve Venēcijā (Morte a Venezia).

Eksperti iesaka, ko vērts redzēt festivālā Baltijas pērle

Agnese Zeltiņa , Rīgas Kino muzeja direktore

Nāve Venēcijā (Morte a Venezia). Rež. Lukīno Viskonti, Itālija, 1971. Manuprāt, viens no visu laiku vizuāli skaistākajiem un smeldzīgākajiem kinematogrāfiskajiem baudījumiem par ideālu skaistumu un pilnību, kas ir gaistošs un nav sasniedzams. Izcila – rūgti salda un bieza filma par dvēseles nogurumu un mijkrēsli, kurā negaidīti ielaužas lielas jūtas, ko radījis izcilais Lukīno Viskonti kopā ar «kameras gleznotāju» operatoru Paskvalīno De Santisu, bet iemiesojis aktieris Dērks Bogards. Seansi: 18.09. plkst.20.20, kino Rīga Lielā zāle, 19.09 plkst.16, Kongresu nama Lielā zāle. 

Melanholija (Melancholia). Rež. Larss fon Trīrs, Dānija, Zviedrija, Francija, Vācija, 2011. Par skandālistu un kino valodas provokatoru Trīru nav vienaldzīgo! Režisors, kurš nojauc pieņemtās robežas gan ar stāstu, gan attēlu, gan skaņu, drastiski strādā ar aktieriem, uz ekrāna risina savas fobijas, turklāt tas viss summējas neparedzamajās beigās, pēcgaršu atstās vēl krietnu laiku pēc tās noskatīšanās. Gaidu katru viņa jauno filmu. Tās nesniedz mieru, taču piedāvā, iespējams, personiski sāpīgu, bet bieži vizuāli un muzikāli izsmalcinātu un pārsteidzošu ceļojumu. Seanss: 19.09. plkst.18.30, Kongresu nama Lielā zāle. 

Gilda. Rež. Čārlzs Vidors, ASV, 1946. Ir filmas, kuras lielākā daļa cilvēku nav redzējuši, taču sabiedrības kolektīvajā apziņā spēcīgi dzīvo un komerciāli tiek ekspluatēts kāds tās citāts. Tā tas ir ar slaveno Merilinas Monro svārciņu ainu Billija Vaildera filmā Septītā gada drudzis uz krūzītēm un T krekliem, tā tas ir arī ar filmas Gilda epizodi un juteklisko Heivortas cimda novilkšanas ainu. Taču Gilda ar spožo aktrisi Ritu Heivortu joprojām ir intriģējoša un baudāma film noir pērle. Klasika, klasika, klasika! Krimināla intriga ir pastarpināta, taču galvenā nots balstīta uz daudzslāņainām naida un mīlestības attiecībām starp vīrieti un sievieti. Seansi: 16.09. plkst.18.15, Kongresu nama Mazā zāle, 18.09 plkst.15.45, kino Rīga Lielā zāle. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu