Vārdi un darbi • IR.lv

Vārdi un darbi

2
Ilustrācijās izmantotas šo partiju priekšvēlēšanu īsās programmas — tās apstrādātas ar «vārdu mākoņu» programmu: visbiežāk minētie vārdi ir lielāki, bet retāk minētie — mazāki
Aivars Ozoliņš

Partiju reklāmās un programmās galvenie varas pretendenti nostājušies divās pozīcijās – «pelnītāji un taupītāji» pret «nenopelnītā tērētājiem»

Tikai trīs procenti vēlētāju lasot partiju programmas, konstatēts pirms vēlēšanām veiktajā TNS Latvia aptaujā. Toties politisko reklāmu spiesti redzēt un dzirdēt vai visi, kuri lasa presi, skatās televīziju, klausās radio vai vienkārši iet pa ielu. Reklāmas pasūtītāji maksā par to milzu naudu, tātad acīmredzot uzskata, ka šādā veidā var iespaidot mūsu izvēli sev par labu. Tātad droši vien cenšas īsi pateikt par sevi vissvarīgāko. Tāpēc arī no partiju reklāmām varam spriest, kādas koalīcijas un kādu politiku varam sagaidīt pēc vēlēšanām. 

Divas vēstis 

Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka izredzes iekļūt nākamajā Saeimā ir piecām partijām un partiju apvienībām. Veidot valdību un noteikt valsts politiku nākamajiem trim gadiem būs iespējas kādām no četrām – Vienotībai, Saskaņas centram, Zatlera Reformu partijai un Zaļo un Zemnieku savienībai. Piektajai – Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK – acīmredzot būs lemts gaidīt piedāvājumu un tad to pieņemt vai nepieņemt. (Partija gatavo sevi opozīcijai arī programmatiski – gandrīz nemaz nepiedalās šo vēlēšanu galvenajā diskusijā, it kā nebūtu bijis ne ekonomiskās krīzes, ne tautas nobalsošanas par Saeimas atlaišanu.) 

Kā parasti, pie varas esošie sola turpināt līdz šim darīto, tikai vēl labāk, bet opozicionāri – visu darīt citādi, tāpēc labāk. Ja šķirotu partijas pēc šīs pazīmes vien, tad konservatīvākajā galā būtu ZZS, kas sola atstāt visu, kā ir, bet revolucionārākajā – SC, kas apgalvo, ka visu darīšot citādi, nekā citi darījuši līdz šim. Taču šāds dalījums būtu maldinošs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu