Saprātīgā pensionāre • IR.lv

Saprātīgā pensionāre

4
Rīgas centrā nav neviena pieminekļa sievietei, norāda mākslinieks Aigars Bikše. «Mums ir daži pieminekļi, kas komentē pagātni, bet nav neviena, kas kaut kā komentētu nākotni»

Mēnesi Jēkaba laukumā sliesies jaunizveidots piemineklis izdomātam tēlam Annai Miķelei 

Mākslinieka Aigara Bikšes un grupas Anna Varna laikmetīgās mākslas festivālam Survival Kit 3 veidotais projekts Pamatelements uzmanības centrā liek varoni — sievieti pensijas vecumā, kura ir gudra, godīga, domājoša un līdzdarbojas sabiedriskajos procesos. Viņai ne tikai mēnesi būs piemineklis Jēkaba laukumā, bet saprātīgā pensionāre arī iemūžināta animācijas filmu sērijā. 

«Mēs ne par vienu neironizējam. Tas ir nopietni,» uzsver Bikše. «Jo kādi tur joki, ja mums blakus atrodas cilvēki, kas ir nesaprātīgi un dodas politiskajā dzīvē. Mums taču jāatrodas ar viņiem vienā sabiedrībā. Tāpat kā, ja mazā laiviņā ir nesaprātīgi cilvēki, kas visi saskrien vienā malā, un tu ar viņiem kopā apgāzies. Joki ir pēc tam, kad esi aizpeldējis projām uz citu vietu un izglābies.»

Rīgas centrā nav neviena pieminekļa sievietei, norāda Bikše. «Mums vispār ir daži pieminekļi, kas komentē pagātni, bet nav neviena, kas kaut kā komentētu nākotni. Tas, protams, uzrāda nenormālu valsts vājumu, jo tā nespēj formulēt nekādus nākotnes ideālus. Visa vizuālā informācija, kas parādās, ir patērētājsabiedrībai domāta.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu