Nogalini mani skaisti? • IR.lv

Nogalini mani skaisti?

5
Gunārs Janaitis

Izrāde Kara daba. Mūzika. Manga. Mašīnas ir vizuāli precīzs poētisks vēstījums

Atskanot vārdam «naids», cauri tumši smagajai jūrai un cilvēku ķermeņiem lēni laužas asu, baltu adatu mežs. Lai senas japāņu poēzijas, skaņas, balss, gaismas un video valodā runātu par karu un par tā bezlaicīgo klātesamību šūnā, cilvēkā, pasaulē.

Kara daba. Mūzika. Manga. Mašīnas ir vizuāli satriecošs un profesionāli precīzi radīts poētisks, multimediāls vēstījums par kara dabu. Iestudējuma autori, lai runātu par šo tematu, izvēlējušies simbolu, metaforu un Austrumu teātra nosacītību, tādējādi radot pārcilvēcisku atmosfēru. Sekojot japāņu No teātra virsuzdevumam — izsaukt skatītājā pārjūtīgumu, kur visiem notikumiem jārisinās īpašā skaistuma esencē, kur baisais un nežēlīgais pārtop tā pretmetā — skaistajā. Opera ir dāņu un latviešu mākslinieku vērienīgs starptautisks projekts, kas ienes performances estētiku Latvijas Nacionālās operas Lielajā zālē. Ja performanci skaidro kā nelineāru, starpdisciplināru mediju, interpretējamu vēstījumu, kā «dzīvo mākslu», tad šajā iestudējumā viens tās aspekts ir transformējies — tā ir kļuvusi par nature morte jeb «nedzīvo dabu». Tieši šajā aspektā visspilgtāk redzama japāņu kultūras ietekme — tā ir izrādes precizitātē, stilistiskajā tīrībā un perfektajā «iepakojumā».

Aktieri pārvietojas ar pulksteņa precizitāti, video lietots akurāti līdz milimetram, iekļaujoties skatuves telpas kvadrātos, gaismu režija liek aizrauties elpai — kā burvībā mijas siltie un vēsie toņi. Mūzikas plūsma ierauj iracionālā laika skaņu ainavā, ko veido dažādi skaņu līmeņi. Tērpi ir pārdomāti un izstrādāti līdz detaļai. Izrādes uzbūvē var saskatīt formālas līdzības ar japāņu No teātra principiem — stāstnieks pretstatā korim, aktieru nosacītā kustība un skulpturalitāte, palēnināts temporitms, simbolisms. Manuprāt, arī atsauces uz režisora Roberta Vilsona daiļradi un, protams, japāņu mangas zīmējumi. Taču izrāde rosina diskutēt par to, kas ir «aiz» tās krāsainā šķidrauta, un pārdomas nav viennozīmīgas — vai tikai tās veidotāji man nepasniedz vizuāli skaisti noformētu līķi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu