Ciemam un pasaulei • IR.lv

Ciemam un pasaulei

3

Jaunākā Lotes multfilma gaumīgi apsmaida apsēstību ar visādiem «kodiem» un citplanētiešu relikvijām 

Ja paraugāmies, kā tiek taisīti mākslas produkti kategorijā «visai ģimenei», liekas, ka te dominē divas pieejas. Pirmā ir nosacīti «holivudiskā». Tajā tiek izraudzīts kāds vispārcilvēcisks stāsts, kurš emocionāli iedarbīgā veidā uzrunā gan lielos, gan mazos. Pazīstamākie paraugi ir Bembijs un Karalis Lauva. To recepte ir samērā vienkārša, galvenais ir atrast arhetipisku stāstu un piemeklēt labus māksliniekus un komponistu – un lieta darīta. Otrā pieeja ir krietni smalkāka: tā paredz, ka lielajiem un mazajiem patiks diezgan atšķirīgas lietas, taču beigās apmierinātas būs abas grupas. Animācijā pie šādiem darbiem varētu piederēt, teiksim, Ezītis miglā, pa daļai Ledus laikmeta triloģija, bet literatūrā – viss «labās» bērnu literatūras spektrs no Vinnija Pūka līdz Alisei un Karlsonam. Bērni tos mīl spraigā sižeta dēļ. Pieaugušie tos ciena ne tāpēc, ka freidiski iedarbīgais sižets «rauj dvēseli pušu», bet gan inteliģences un asprātības dēļ. 

Otrais žanrs māksliniekam, protams, ir visai riskants. Itin bieži taču gadās bērnu filmas, kas patīk pieaugušajiem, bet nepatīk bērniem – un otrādi. Tādēļ ir prieks, ka igauņu un latviešu animatori šajā sarežģītajā žanrā ir sasnieguši ievērojamu līmeni ar savu otro kopējo filmu par Loti no Izgudrotāju ciema Lote un Mēnessakmens noslēpums

Filma ir starptautiski konvertējams produkts šā vārda labā nozīmē – ne tikai kvalitātes, bet arī Baltijas valstu kulturālās savdabības aspektā. Turklāt prieks, ka Latvija filmas tapšanā ir piedalījusies ne tikai ar mūsu prasmīgajiem animatoriem un Prāta vētru, bet arī ar naudu. Šis ir viens no tiem mūsu kultūras finansēšanas gadījumiem, kurus aplūkojot nepārņem izmisīga vēlme pārstāt maksāt nodokļus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu