Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

6
Viesuļvētra Irēna, kas pagājušajā nogalē plosīja 11 ASV štatus, tostarp Ņujorku (attēlā) un Kanādu, laupījusi dzīvību vismaz 40 cilvēkiem. Vairāki cilvēki gājuši bojā, kad viņiem uzkrituši koku zari, citi dzīvību zaudējuši satiksmes negadījumos vai vētras izraisītajos plūdos. Savukārt nodarīto postījumu apmēri ASV austrumu piekrastē varētu sasniegt septiņus miljardus dolāru. Lielākais vēja ātrums bija 140 kilometri stundā (39 metri sekundē).

Nedēļas notikumi pasaulē


Lībijas nemiernieki Kadāfi lojālajiem spēkiem dod laiku padoties līdz sestdienai,
otrdien paziņoja Pagaidu pārejas nacionālās padomes vadītājs Mustafa Abdeldžalils. Ja tas nenotiks, nemiernieki teritorijas Lībijas centrālajā un dienvidu daļā, kā arī Kadāfi dzimto pilsētu Sirti ieņemšot ar militāru spēku. Taču karš Lībijā vēl ne tuvu nav galā, pirmdien paziņojuši Lībijas misijā iesaistīto valstu štābu priekšnieki. Starptautiskās koalīcijas atbalsts arvien nepieciešams, lai iznīcinātu Kadāfi lojālistu spēku pēdējās pretošanās paliekas. Starptautiskās koalīcijas operācija sākās 19.martā ar ANO mandātu. Kopš 31.marta uzlidojumus komandē NATO.

ES gatavojas noteikt aizliegumu naftas un naftas produktu importam no Sīrijas, kur, apspiežot protestus pret valdošo režīmu, šogad nogalināti jau vairāk nekā 2000 iedzīvotāju. Jaunās sankcijas atbalstītas 27 ES valstu ekspertu sanāksmē Briselē. 95% no Sīrijas naftas un naftas produktu eksporta ir uz ES, un ieņēmumi no naftas veido pusi līdz divas trešdaļas Sīrijas valdības ieņēmumu. ES jau ir noteikusi sankcijas pret Sīrijas amatpersonām.

Par Igaunijas prezidentu pirmdien atkārtoti ievēlēts Tomass Hendriks Ilvess. No 101 Rīgikogu deputāta par viņu balsoja 73 likumdevēji, bet par Centra partijas izvirzīto kandidātu Indreku Tarandu – 25. Prezidenta ievēlēšanai bija nepieciešams divu trešdaļu vairākums jeb 68 balsis. Ilvess savu pirmo termiņu Igaunijas prezidenta amatā sāka 2006.gada oktobrī. Viņa otrais piecu gadu termiņš sāksies 10.oktobrī. Ilvess dzimis Zviedrijā, audzis un izglītojies ASV un strādājis Kanādā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu