E-gaunija • IR.lv

E-gaunija

4

Eiropeiskā Igaunija bauda racionālā saprāta augļus

Ja parafrāzētu tautā populāru izteicienu no Oskara Lutsa grāmatas Pavasaris, tad laikā, kad Igaunija oficiāli atbrīvojās no padomju jūga, igauņi jau vairākus gadus tika veikuši jaunās valsts būvēšanai nepieciešamos priekšdarbus. 

Patiesībā neatkarības atgūšanas process lielā mērā sākās jau 1987.gadā, kad izraisījās tā sauktais fosforītu karš un septembrī četri sabiedrībā zināmi un atzīti vīri – Edgars Savisārs, Sīms Kallass, Tīts Made un Miks Titma – republikāniskajā laikrakstā Edasi publicēja projektu Igaunijas pārejai uz pašpārvaldi. Projektā tika minēta arī vajadzība ieviest pašiem savu naudu. 

80.gadu nogalē Igaunijas sabiedrība, pateicoties Mihaila Gorbačova atklātības un pārbūves politikai, jau uzdrīkstējās būt tik drosmīga, ka runāja par jautājumiem, par kuriem vēl pirms gadiem desmit ne iepīkstēties neuzdrīkstētos, un protestēja pret tādiem procesiem sabiedrībā, kas agrāk šķita dabiski un vajadzīgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu