Citas saules debesīs nevar būt • IR.lv

Citas saules debesīs nevar būt

5
Juris Kaža

Kazahstānas ilglaicīgais prezidents tagad oficiāli pasludināts par nācijas līderi – tituls garantē imunitāti pret apsūdzībām un piešķir tiesības ietekmēt sabiedrisko un ekonomisko kārtību pēc aiziešanas pensijā

Mūsu galvenā vērtība ir mūsu tēvzeme – neatkarīga Kazahstāna, – šie Valsts prezidenta Nursultana Nazarbajeva vārdi, uzrakstīti kazahu un krievu valodā, rotā padomju stila ēku Almati centrā, kur atrodas pašreizējā pilsētas pārvalde. Otrā lielākā valsts, kas radās no Padomju Savienības pelniem, decembrī ar pamatīgu vērienu un fanfaru skaņām atzīmēs neatkarības 20.gadskārtu. Ar naftu bagātā nācija pēc teritorijas lieluma ierindojas devītajā vietā pasaulē. 

Publikācijas, kurās vēstīts par neatkarības gadadienu un sasniegumiem, jau vairākus mēnešus pirms svinībām pārpludinājušas valsts pakļautībā esošos laikrakstus. Nazarbajevs, kurš vada šo Centrālāzijas valsti kopš 1989.gada, tās jaunajā ārišķīgajā galvaspilsētā Astanā plāno atklāt Triumfa arku. 

Amatpersonām tīk runāt par Kazahstānas ekonomisko brīnumu – plašās stepju valsts straujo ekonomisko izaugsmi, ko veicinājusi gāze un nafta, kā arī tās veiksmīgo mierpilno pāreju no padomju republikas uz neatkarīgu valsti, kas saglabājusi mieru un stabilitāti 131 Kazahstānā dzīvojošās etniskās grupas starpā. Šā iemesla dēļ citas Centrālāzijas kaimiņvalstis to apskauž. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu