Pielikt krēslus arī vasarā • IR.lv

Pielikt krēslus arī vasarā

3
No kreisas: Jurijs Djakonovs, Armands Berģis, Valters Sīlis, Anna Sīle, Karls Alms, Kārlis Krūmiņš.
Ieva Alberte

Nupat nosvinējis pirmo piecgadi, Dirty Deal Teatro nākamajos piecos gados grib vairāk skatītāju un viesrežisoru 

Mums jau nav atvaļinājuma naudas, tāpēc strādājam arī vasarā, – režisors Valters Sīlis stāsta, kāpēc Dirty Deal Teatro (DDT), kas nupat nosvinēja piecu gadu jubileju, darbojas visu vasaru. Un skatītāji nāk, jo līdz ar silto laiku vēlme pēc teātra nav mazinājusies. Vislabāk apmeklētā ir Valtera Sīļa izrāde Visi mani prezidenti – 60 skatītāju vienā  zālē. Teātra pirmsākumos gan uz izrādi reiz atnākuši tikai divi cilvēki. Anna Sīle, teātra producente, atceras, ka izrāde tika nospēlēta. «Vislielākais prieks, ja skatītāji nāk un vajag pielikt papildu krēslus.»

Patiesībā DDT ir nevis pieci gadi, bet četri, jo 2006.gadā Andrejsalā Dirty Deal savu darbību sāka kā apvienība, kas organizē kultūras pasākumus, tad izveidojās Umka – jauno leļļu teātra aktieru trupa, un sadarībā ar to tapa DDT. Lielākoties teātrī spēlē divu pēdējo Latvijas Kultūras akadēmijas režisoru un aktieru kursi, iesaistās jaunie dramaturgi. Piemēram, izrādē Bikts izspēlē četru jauno dramaturgu darbus. 

No Andrejsalas uz Spīķeriem DDT pārvācās 2008.gada vasarā. Aktieri paši tīrīja telpas, kur iepriekš bija saldumu noliktava. «Vācām ārā desmit gadus vecus saldumus,» atceras Anna. Patlaban telpas tiek īrētas. Līdzekļus darbībai DDT iegūst no Valsts Kultūrkapitāla fonda. Dažreiz režisoram honorārs par izrādes iestudēšanu ir 150 latu. Piemēram, režisors Kārlis Krūmiņš uzskata, ka nauda nevar būt pašmērķis – ir jāiegulda, lai dabūtu pretī, ar divām izrādēm, kas viņam DDT tapušas, tas izdevies. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu