Nelabi ož pēc gāzes • IR.lv

Nelabi ož pēc gāzes

2
Lietuvieši pie Austrijas vēstniecības Viļņā protestē pret Austrijas lēmumu neņemt vērā Mihaila Golovatova aresta orderi.

Mihails Golovatovs, kas 1991.gadā vadīja tankus pret demonstrantiem Viļņā un nesen  izspruka no aizturēšanās Vīnē, nav vienkārši pensionēts čekists

Kad Vīnes lidostas darbinieks pienāca aprunāties un piedāvāja atnest alu, vīrietis atteicās. Dzeršana Mihailam Golovatovam nebija prātā, viņš palūdza biļeti atpakaļceļam rezervēt Krievijai piederošā aviokompānijā, lai droši nonāktu Maskavā, nevis Lietuvā, no kuras pieprasītā aresta viņš tikko kā bija izglābies. 

Ekskluzīvā intervijā aģentūrai Ria Novosti bijušais padomju specvienības Alfa komandieris atceras savu aizturēšanu Vīnes lidostā 14.jūlija pēcpusdienā: «Policijas virsnieks pārbaudīja informāciju datorā un pajautāja man: «Vai jūs esat bijis Viļņā?» Es atbildēju, ka reiz tur biju pirms 20 gadiem. Šajā brīdī man viss kļuva skaidrs. Es lūdzu policistam iedot man Krievijas konsulāta telefona numuru, taču tur neviens necēla klausuli.» 

Īstais tālruņa numurs tomēr atradās. Pēc pāris stundām policijas iecirknī ieradās Krievijas vēstnieks un palika pie bijušā VDK virsnieka līdz pat pieciem no rīta. Nepagāja pat diennakts, kad Golovatovs tika atbrīvots un atgriezās Maskavā. Austrija paziņoja, ka Lietuvas izdotais Eiropas aresta orderis nav piemērojams, jo neattiecas uz noziegumiem, kuri veikti pirms šā ordera ieviešanas 2002.gadā. Nesasniegts palika Golovatova vētrainā ceļojuma galamērķis – slēpotāju treniņnometne Ramsau, uz kuru viņš devās kā Krievijas Slēpošanas federācijas viceprezidents. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu