Dzīve desu fabrikā • IR.lv

Dzīve desu fabrikā

5
Pauls Raudseps

The Washington Post salīdzina Latvijas politisko rīcībspēju ar ASV nevarību

Viens no pasaules vēsturē sekmīgākajiem (ja arī ne cēlākajiem) politiķiem, Vācijas apvienotājs un ilggadējais kanclers Oto fon Bismarks esot teicis, ka ir divas lietas, kuras ļaudīm nebūtu jāredz: no kā tiek taisītas desas un kā tiek veidoti likumi.

Mūsu atklātības laikmetā gan ir vieglāk noslēpt, kādi subprodukti tiek piemalti desu luņķiem, nekā slēpt no vēlētājiem, kādas intrigas, savtīgums, neērti kompromisi un politbiznesa ķīmiķošana sajaucas, lai valdība vai parlaments nonāktu līdz lēmumu pieņemšanai. Turklāt daudz no tā, ko nezinām, bez sevišķas piepūles varam piedomāt klāt, un šos vērtējumus spēcīgi ietekmē latvieša pavloviskais negatīvisma reflekss, kas jau tūlīt pēc Jāņiem liek sūkstīties, ka vasara iet uz beigām. Tā viegli nonākt pie lielā sabiedrības daļā par aksiomu pieņemtā, ka nekur citur pasaulē nav tik muļķīgas un neefektīvas politikas kā pie mums.

Latvijai vēl būtu daudz darāms, lai nodrošinātu atbildīgu, godīgu un efektīvu politiku un valsts pārvaldi, tomēr jāteic, ka uz pasaulē notiekošā fona Latvija nebūt neizskatās pēc valsts, kura atrodas politiskās rīcībspējas rangu tabulas dibengalā. Tieši otrādi – kamēr visapkārt tiek apšaubītas pat visstabilākās vērtības un viena valsts pēc otras nonāk finanšu tirgu un kredītreitingu aģentūru krustugunīs, uzticēšanās Latvijas varēšanai pieaug.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu