Ģirt, slēdz ārā! • IR.lv

Ģirt, slēdz ārā!

3
Operatoram Ģirtam Straustiņam filmā Astoņi pilnmēneši izdevies maksimāli tuvu un daudzslāņaini nofilmēt latviešu karavīrus.
Ieva Alberte

Operators Ģirts Straustiņš (34) ir uzfilmējis laimē raudošu Artūru Irbi, novaktējis Āfrikā melno stārķi un vairāk nekā 10 gadus filmējis kara zonās Afganistānā un Irākā. Patlaban kinoteātrī KSuns skatāms viņa veikums filmā Astoņi pilnmēneši 

Vīri šūpojas ceļgalos un dzied: mikimaus, mikimaus. Skats ir amizants, taču smieties – neērti. Smieties filmā par latviešu karavīriem Afganistānā?! Tomēr no Astoņiem pilnmēnešiem daudzi skatītāji iznāk slapjām acīm. No smiekliem. Un arī no asarām. Filma ir ļoti dzīva. Tās autori: operators Ģirts Straustiņš, žurnālisti Sandijs Semjonovs un Zane Peneze. 

Ģirts nupat atgriezies no Slovākijas, kur filmēja pasaules čempionātu hokejā. To dara divpadsmito pavasari. Pasaules apraidi nodrošina zviedru kompānija. «Mans stūris hallē ir kreisais, pats esmu kreilis. Daudz jāredz: gan spēle, gan publika. Ja kāds raud, ja svilpj, ja kaujas. Finālu filmēt ir kaifs, jo spēle burtiski lido, sviedri šķīst, smejas bezzobainas mutes.» 

Artūra ķeršana
Straustiņš gribēja būt operators. Stājās Latvijas Kultūras akadēmijā, taču augstskolā viņam paskaidroja, ka tehniskā nodrošinājuma nav, tāpēc vērts studēt tikai tad, ja viņš pats tiek pie kameras. Nu, ko, Straustiņš par iespējām apjautājās Ansim Bogustovam, kurš Latvijas televīzijā producēja raidījumu Rīta bums. Tā nu pusotru gadu Ģirts asistēja operatoram Andrejam Pāžem. «Kad pirmoreiz filmēt vajadzēja pašam, kājiņa satrīcēja,» Straustiņš atceras, kā tumšā foajē filmējis īsu interviju. Faktiski – runājošu galvu. Pirmā oficiālā darbdiena bija 1998.gada 1.janvāris. «Svarīgi, ar ko sāc kopā. Rīta bumā augām: Bogustovs, Reiznieks, Alksne, Jaunalksne, Ernštreits, Kinca. Pēc pusgada sāku strādāt Panorāmā. Tas bija tāāā! Wow! Es tagad strādāšu ar Volmāru un Dimantu! Biju viņus redzējis pa televizoru. Izrādās, normāli cilvēki un stāsta pat rupjas anekdotes.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu