Bin Ladena sagrāve • IR.lv

Bin Ladena sagrāve

2
Pauls Raudseps

Pirms desmit gadiem uzsāktais karš tagad iet uz beigām

Osamas bin Ladena džihāda gals bija redzams jau labu laiku pirms liktenīgā brīža, kad amerikāņu specvienību helikopteri parādījās virs viņa slēptuves mūriem Pakistānā. Vēl rūgtāki par apziņu, ka viņu beidzot atraduši nīstie amerikāņu bezdievji, varēja būt dažus mēnešus agrāk televīzijā redzamie kadri no Kairas Tahrira laukuma, kurā simtiem tūkstošu «paša cilvēki» – arābu musulmaņu – pulcējās, lai prasītu to, ko bin Ladens kategoriski noliedza: tiesības un brīvības, kuras raksturīgas laicīgām Rietumu valstīm. 

Pēc viņa nāves par bin Ladenu sēro tikai citi teroristi. Talibans un palestīniešu Hamas izplatīja paziņojumus, nosodot viņa nogalināšanu, taču slavenā arābu «iela» klusē. Nevienā arābu valstī pirmajās dienās pēc viņa nāves nav bijuši nekādi dusmu izvirdumi vai vērā ņemami publiski protesti pret amerikāņu veikto akciju, un pat Ēģiptes Musulmaņu brālība, islāmistu organizācija ar daudz senāku vēsturi nekā bin Ladena dibinātajai al-Qaeda, izplatīja paziņojumu, norobežojoties no viņa organizācijas. Musulmaņu brālība «nekad nav piekritusi al-Qaeda ideoloģijai, vardarbības ideoloģijai», Bloomberg ziņu aģentūrai teica tās pārstāvis Mohameds al-Beltagijs. 

Nav šaubu, ka vienu brīdi bin Ladens daudziem apspiestajiem, neapmierinātajiem arābu musulmaņiem bija svarīgs pretestības simbols, taču tas laiks jau sen ir pagājis. Neskatoties uz tās neapšaubāmajām spējām efektīvi izmantot modernās tehnoloģijas, al-Qaeda ideoloģija balstās uz vardarbīgu atavismu. Tās pašpasludinātais mērķis ir apvienot visus pasaules musulmaņus vienā reliģiskā valstī, kurā būtu spēkā šariata likumi to skarbākajā, viduslaiku izpausmē. Lai sasniegtu šo mērķi, bin Ladens un viņa sekotāji bija gatavi nogalināt jebkuru, un no 2004. līdz 2008.gadam uzbrukumos, par kuriem al-Qaeda uzņēmās atbildību, tikai astotā daļa upuru bija rietumnieki. Lielākā daļa bija musulmaņi, un tāpēc nav pārsteigums, ka arābu vairākumam jau sen vairs nebija simpātiju pret cilvēku un viņa organizāciju, kas bija gatava bez žēlastības šķiest viņu asinis savu fantasmagorisko plānu sasniegšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu