Kur studentus gaida? • IR.lv

Kur studentus gaida?

2

Britu padome noskaidrojusi, kurās valstīs augstskolas ir kvalitatīvākās un pieejamākās ārzemju studentiem

Pētījums Global Gouge, ko pēc Britu padomes iniciatīvas veikusi starptautiska pētnieku grupa, pirmo reizi salīdzina augstākās izglītības iestādes dažādās valstīs, novērtējot tieši to internacionalizāciju jeb atvērtību ārvalstu studentiem. Pētījumā iekļautas 11 valstis, kam ir būtiska loma augstākās izglītības tirgū. Katra valsts ir novērtēta 10 ballu sistēmā, ņemot vērā četrus kritērijus – izglītības sistēmas atvērtība ārzemniekiem; studiju pieejamība un vienlīdzība; izglītības kvalitāte un diploma starptautiska atzīšana. Pētnieki ir iedziļinājušies gan valstu reitingos starptautiskos salīdzinošos pētījumos, gan vērtējuši universitāšu starptautisko sadarbību, gan analizējuši reālās studentu mobilitātes tendences.

Vācieši visatvērtākie
Pētījumā augstāko vērtējumu saņēmusi Vācija, kas ļoti piestrādājusi pie starptautisko studiju atbalstīšanas. Valsts universitātes pēdējos gados ieinteresē citzemju studentus, arvien vairāk lekciju piedāvājot apgūt angļu valodā. Liela loma ir arī draudzīgajiem studiju noteikumiem – valsts ārvalstu studentiem piešķir bezmaksas studiju vietas gluži tāpat kā vietējiem, ir arī labas iespējas pretendēt uz stipendijām. Ietekmīgākā pētniecības universitāte ir Berlīnes Brīvā universitāte, kurā nākotnē pat trešdaļu studentu plānots piesaistīt no ārzemēm.

Austrālija ierindojas otrajā vietā, jo tai ir augsti rādītāji studiju kvalitātes, diploma atzīšanas un atvērtības novērtējumā (turklāt Austrālija ir līdere pēc starptautiskā sadarbībā tapušu patentu pieteikumu skaita). Savukārt vienlīdzības kritērijā tā atpaliek un ierindojas pat aiz Ķīnas, jo valstī nav atbalsta sistēmas ārvalstu studentiem. Neraugoties uz to, starptautisko studentu skaits Austrālijā veido 20% no visu studējošo kopskaita.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu