Armands Leja, hokeja dīdžejs • IR.lv

Armands Leja, hokeja dīdžejs

7
Diplomētais kordiriģents Armands Leja hokeja starplaikos spēlē sintezatoru. «Nervi beigti!» Leja komentē Rīgas Dinamo play-off spēles Gagarina kausā. Foto — Kaspars Krafts, F64
Ieva Alberte

Nekad viņus te neesmu redzējis, – Armands Leja norāda uz Jūlija Krūmiņa un Jāņa un Margaritas Dāvju ložām Arēnā Rīga

Hokeja dīdžeja darba telpa ir tām blakus. Kopā ar Armandu tajā strādā vēl divi: viens atbild par apskaņošanas tehniku, otrs par video uz arēnas ekrāniem. Atšķirībā no TV tajos nerāda noraidījumu atkārtojumus – lai klātesošie pārāk nesašūmējas. «Mums te karsti iet. Svīstam! Dzeram ūdeni, dažkārt es arī kādu alu. Kad ir vārti, sitam viens otram saujā un kliedzam. Es spēlēju tāpat kā elpoju, varbūt tāpēc kāds akords aiziet greizi.»

Armands spēles laikā darbojas ar trim ierīcēm: sintezatoru, disku atskaņotāju un pulti, uz kuras ir «ātrās» pogas: vārtu gadījumā piespiež sirēnas signālu un Deep Purple gabalu Smoke on the Water. Spēlētāko dziesmu topā ir Queen dziesma We Will Rock You, Jauna mēness Kad mēness jūrā krīt un Vella kalpi. No dziesmām tiek atskaņoti tikai 12-15 sekunžu fragmenti. Vella kalpus Armands spēlē, kad Dinamo paliek mazākumā. «Nedomāju, ka hokejistiem konkrētā dziesma palīdz. Drīzāk atmosfēra kopumā.» Tā spējot izsist no līdzsvara pretiniekus – pirms pieciem gadiem kādā U-18 spēlē viesi, juzdami fanu atbalstu mājiniekiem, salūzuši. «Tādas trobeles kā pie mums citur nav.» Armands 10 gadu braukājis uz Latvijas izlases spēlēm ārzemēs. Arī tur hokeja klasika esot We Will Rock You un tēma no filmas par Adamsu ģimeni. Reiz Harijs Vītoliņš ieteicis The Good Old Hockey Game, Leja to iekļāvis sarakstā. «Un nevis kantri versiju, bet remiksu ar tuc-tuc-tuc. Šupleram tā dziesma ļoti patīk.»

Līdz 14 gadu vecumam Armands mūzikas skolā mācījās akordeona un klavieru spēli un trenējās hokejā, tēva – hokejista – mudināts. Aizspēlējās līdz jaunatnes izlasei, tāpēc neiestājās mūzikas vidusskolā. Tomēr tika Mūzikas akadēmijā un beidza kordiriģentus, spēlēja kopā ar Valdi Indrišonoku blicē Jaunais laiks. Zinot, ka Leja muzicē un saprot hokeju, 90.gados viņu uzaicināja spēlēt starplaikos. «Hokejam un mūzikai ir maz kopīga. Hokejs ir īstu vīru spēle, saņemšanās, disciplīna. Mūziķi ir brīvdomātāji, kuri var no rītiem pagulēt un atļauties kaut ko neizdarīt. Es spēlēju hokeju ar mūzikas instrumentu – pauzē turpinu hokejistu iesākto domu ar mūziku.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu