Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Cīnoties par velosipēdistu tiesībām, Peru galvaspilsētā Limā notikusi jau sestā kailu velobraucēju protesta akcija. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi Latvijā

 

Pagājušajā piektdienā notikušajā postošajā zemestrīcē un tās izraisītajos cunami bojāgājušo skaits Japānā otrdien bija pieaudzis līdz 2414 cilvēkiem, vēl 3118 bija pazuduši bez vēsts. Cunami viļņi Japānas lielākās salas Honsju austrumu krastā ir iznīcinājuši vai sabojājuši vairāk nekā 55 380 ēku. Atomelektrostacijā Fukusima 1, kas atrodas aptuveni 250 kilometru uz ziemeļaustrumiem no Tokijas, kopš piektdienas notikušas četras eksplozijas. Radiācijas līmenis spēkstacijas apkārtnē ievērojami paaugstinājies un rada briesmas cilvēku veselībai. ASV Ģeoloģiskā dienesta eksperti pirmdien paziņoja, ka zemestrīce bijusi 9,0 balles stipra un tā bijusi ceturtā spēcīgākā pasaulē kopš 1900.gada.

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka drošības pārbaužu veikšanas laikā tiks apturēta septiņu vecāko kodolreaktoru darbība un uz trim mēnešiem iesaldēti valdības plāni vidēji par 12 gadiem pagarināt valsts atomelektrostaciju ekspluatāciju. Saskaņā ar šiem plāniem pēdējās no 17 Vācijas AES tiktu pārtraukts ekspluatēt šā gadsimta 20.gadu vidū. Kodolreaktoru modernizācijas programmu apturējusi arī Šveice, savu kodolprogrammu plāno no jauna izvērtēt arī ASV.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu