Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

7
Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā sarīkota 230 padomju laiku mākslas darbu izsole, lielākoties dažādi Ļeņina portreti. Izsoles ienākumi tiks ziedoti oktobrī notikušās ķīmiskās avārijas cietējiem — pārstrādes rūpnīcas atkritumu dambja pārrāvums valsts rietumos nogalināja desmit cilvēkus un izpostīja vairākas tuvējo ciemu mājas. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

 

NATO un ASV izstrādājušas plānus Baltijas valstu aizsardzībai pret Krieviju, liecina tīmekļa vietnes WikiLeaks atklātībai nodotie ASV diplomātiskās sarakstes dokumenti. Plānots paplašināt Polijas aizsardzības stratēģiju, iekļaujot tajā arī Igauniju, Latviju un Lietuvu. Saskaņā ar plānu uzbrukuma gadījumā Polijai vai kādai no Baltijas valstīm kaujasdarbībā tiks iesaistītas deviņas NATO divīzijas no ASV, Lielbritānijas, Vācijas un Polijas. ASV un Lielbritānijas karaflotes triecienspēku un jūras kājnieku uzņemšanai tiks sagatavotas ostas Polijas ziemeļos un Vācijā. NATO līderi galīgo apstiprinājumu Austrumeiropas aizsardzības plāniem devuši novembrī Lisabonas samita laikā. Pirmie NATO manevri saskaņā ar jauno plānu Baltijas jūrā notiks nākamgad. Krievija otrdien pauda neizpratni par NATO izstrādāto Baltijas valstu aizsardzības plānu, tomēr vienlaikus paziņoja, ka alianses plāni tai neesot bijuši nekāds noslēpums.

Britu policija otrdien arestēja tīmekļa vietnes WikiLeaks dibinātāju Džūljenu Asanžu, kad viņš ieradies policijas iecirknī. 39 gadus vecais Asanžs aizturēts pēc Zviedrijas tiesas izdotā aresta ordera un viņu plānots nopratināt «aizdomās par izvarošanu, seksuālu uzmākšanos un nelikumīgu piespiešanu». Inkriminētie noziegumi, iespējams, pastrādāti augustā Zviedrijā. Asanžs apsūdzības noraida. WikiLeaks publiskotā informācija par Irākas karu, Afganistānu, konfidenciāla sarakste starp ASV diplomātiem un valdību, NATO un citu starptautisku organizāciju amatpersonām jau izraisījusi dažādu valstu varas pārstāvju neapmierinātību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu