2+2=2 • IR.lv

2+2=2

3
Aivars Ozoliņš

Vienotībai koalīcija ar ZZS ir politiski loģiska, taču arī riskanta

Valdības veidošanas gaitā izmesti divi līkumi, tomēr šonedēļ notapts līdz nebūt ne ideālajam, taču jaunajā Saeimā politiski loģiskākajam no iespējamajiem modeļiem – Vienotības un Zaļo un Zemnieku savienības koalīcijai. Šādā valdībā Vienotībai var būt pat astoņi ministri. Tādas varas un ietekmes valdībā kopš 5.Saeimas nekad nav bijis nevienai partijai. Taču tādas atbildības un riska izgāzties arī ne.

Koalīcijas sastāvu diktē darāmie darbi. Pirmais un svarīgākais valdības uzdevums būs budžeta sagatavošana un pieņemšana Saeimā. ZZS ir atbalstījusi Valda Dombrovska ekonomisko programmu šajā valdībā un ir solījusi to darīt arī nākamajā. Dombrovskis gan bija solījis, ka pēc vēlēšanām turpināšot strādāt tā pati koalīcija, taču uzreiz pēc vēlēšanām izrādījās, ka tā vairs nav tā pati – TB/LNNK dinozauru vietā Saeimā savēlēti lielākoties Visu Latvijai! lāpneši.

Krīze nav īstais laiks riskantiem eksperimentiem ar valsts varu. Valdībai būs jāturpina ekonomikas atveseļošanas programma sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu, kas nodrošinās arī valsts ārpolitiskās orientācijas nemainīgumu. Tāpēc nav racionāli pamatojami argumenti par «nacionālo spēku» vai «krievvalodīgo» iesaistīšanu valdībā. Ne «krieviskums», ne «latviskums» nevar nodrošināt budžeta pieņemšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu