Lidojošais «saldais ēdiens» • IR.lv

Lidojošais «saldais ēdiens»

5
Emari bāzē tiek mācīti jaunie igauņu piloti, kuri nākotnē sargās ne tikai Baltijas gaisa telpu. Foto — Igaunijas Aizsardzības ministrija

Igaunijā atklāj modernu NATO gaisa spēku bāzi

Pasažieru lidmašīnai nepieciešama nepilna stunda, bet iznīcinātājiem F-15 Eagle tikai 20 minūtes, lai sasniegtu Rīgu no NATO jaunās aviobāzes, kas pagājušajā nedēļā atklāta Igaunijā. Aptuveni 40 km attālumā no Tallinas izvietotā Emari gaisa spēku bāze ir jaunākais modernizētais militārais avioatbalsta punkts Baltijā. Līdzīga bāze ir arī Lietuvā, un pašlaik vienīgi Latvija atpaliek – pie mums sabiedroto iznīcinātājlidmašīnas nosēsties nevar, iespējama vienīgi gaisa telpas novērošana.

Migla izjauc šovu
Pēc svinīgajām runām un lentes griešanas paredzēts «saldais ēdiens» – F-15 lidojums pār jaunatklāto bāzi. Taču vienīgais, ko izdodas sajust un redzēt, ir viegla asfalta trīcēšana, kas rodas, reaktīvajai lidmašīnai pārlidojot kaut kur pāri galvām. Biezā migla neļāva redzēt lidmašīnas, par ko NATO pārstāvji vēlāk pajokos – lūk, cik ātras tās ir!

Jaunā aviobāze izvietota 958 hektāru platībā un diennakts laikā spēj uzņemt 2000 NATO karavīru, ja tiem būtu nepieciešams bāzi izmantot ārkārtas situācijā. Tās angāros iespējams izvietot vismaz 1000 tonnu militāro kravu. Šī bāze vairs nav tikai gaisa telpas novērotājas statusā, bet līdzvērtīgi sadarbojas ar NATO spēkiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu