Dombrovska likme • IR.lv

Dombrovska likme

7
Pauls Raudseps

Latvija aizņemas naudu par rekordzemu cenu

Procentu likmes varētu būt vissvarīgākie skaitļi mūsdienu sabiedrībā. Lai cik neizteiksmīgas šķistu garas skaitļu rindas ar trim vai četriem cipariem aiz katra komata, šajos sausajos skaitļos ir sakoncentrētas cilvēku cerības un bailes, pareģojumi un šaubas. Tie nosaka naudas cenu un līdz ar to būtiski ietekmē gan tautsaimniecības attīstību kopumā, gan katra iespējas iegādāties mājokli vai atrast darbu.

21.jūlijā Latvijas Valsts kase pārdeva pusgada valsts parādzīmes ar rekordzemu likmi – 1,748%. Likme par gada parād­zīmēm bija 2,91%, kas arī ir vērā ņemams skaitlis, jo zem 3% šīs parādzīmes ir bijušas tikai 2005.gadā. Ir patīkami salīdzināt šos rezultātus ar nedēļu agrāk notikušo Grieķijas parādzīmju izsoli, kurā par sešu mēnešu parādzīmēm tai nācās maksāt 4,65%, bet gada parādzīmju izsole tika pēdējā brīdī atsaukta aiz bailēm, ka potenciālā 7% likme varētu vēl vairāk pastiprināt šaubas par Grieķijas fiskālo situāciju.

Par ko šie skaitļi liecina?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu