Kā Krievija Telegram čatos vervē sabotierus specoperācijām NATO valstīs un Ukrainā • IR.lv

Kā Krievija Telegram čatos vervē sabotierus specoperācijām NATO valstīs un Ukrainā

2
Par spiegošanu Krievijas labā un provokācijām apsūdzētie Sergejs Hodonovičs (no kreisās), Ivans Tarabanovs un Martins Griķis. Ilustrācija — Miko un Elizabete Rodes

Latvijas dienesti izsekojuši virkni sabotāžas aktu, ko pēc Krievijas specdienestu pasūtījuma veikuši Latvijas iedzīvotāji. To skaitā bija uzdevumi nofotografēt Lielvārdes lidlauku un aizdedzināt Okupācijas muzeju, liecina Re:Baltica žurnālistes Ingas Spriņģes pētījums, kura secinājumi publicēti šīs nedēļas žurnālā IR.

Viens no uzdevumiem — ēkas aizdedzināšana Kijivā — pasūtīts mēnesi pirms iebrukuma Ukrainā. «Mērķis jau tad bija sēt bailes Ukrainas iedzīvotājos. Tieši tāpat, kā Krievija ar sabotāžas aktiem to mēģina darīt tagad Eiropā,» Re:Baltica saka Valsts drošības dienesta (VDD) priekšnieks Normunds Mežviets.

Re:Baltica apkopotā informācija rāda, ka pēdējos gados būtiski audzis Krievijas sabotāžas aktu skaits. Baltijā un Polijā vien zināmi vismaz astoņi nopietni gadījumi. Šogad Igaunijas drošības dienests KAPO aizturējis 13 cilvēkus par vairāku valsts piemiņas vietu apgānīšanu, iekšlietu ministra un žurnālista automašīnu izdemolēšanu. Latvijā februārī divi vīrieši mēģināja aizdedzināt Okupācijas muzeju, bet Lietuvā maijā dega veikals IKEA. Pērn Polijā notiesāta grupa, kas spiegoja Krievijas labā un plānoja uzspridzināt dzelzceļu, pa kuru piegādā palīdzību Ukrainai.

Šos gadījumus vieno tas, ka sabotieri parasti tiek savervēti Telegram lietotnē. Re:Baltica pētīja, kā notiek vervēšana un kas ir cilvēki, kas piekrīt strādāt Krievijas interesēs. Vairāk lasi žurnāla IR rakstā šonedēļ: https://ir.lv/2024/07/10/gatavs-aizdedzinat-nogalinat-ne/

 

Komentāri (2)

Uldis.M42 11.07.2024. 15.24

Vai tad desmitiem miljonu grūšana AirBaltic melnā caurumā, neattaisnojamu Rail Baltic objektu celšana, TECII 2. kārta, Citadeles atdošana nevienam nezināmam (manuprāt čekas off-shore) fondam par 1/3 vai pat 1/4 vērtības, valstij stratēģiskā LM atdošana izvazāšanai līdz galam, ko nepaguva Zaharjins ar Dombrovski, bez naudas Krimas čekistu firmai, kam ne mazākā sakara ar metalurģiju, PV valsts nozagšanas afēras mēģinājums, OIK maksāšana par elektrību no gāzes un koksnes un desmitiem, vai iespējams, simtiem citu, nebija krievijas FSB pasūtīta diversija?

+1
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu