Cilvēks ar auduma maisiņu • IR.lv

Cilvēks ar auduma maisiņu

«Darbs ir citāds nekā parastā veikalā,» atzīmē Burkas dibinātāja Marija Sološenko. «Tur pārdevējs vienkārši iekrāmē preci plauktā. Mums viss jāsaliek izvietošanas traukos, tie jāmazgā. Kā restorānā lielu uzmanību pievēršam pārtikas drošībai». Foto — Gints Ivuškāns
Ieva Puķe

Šo laiku iezīmē beziepakojuma veikalu bums — kopš 2018. gada nogalē rīdzinieki atklāja Burku, tam galvaspilsētā sekojuši vēl četri veikali. Ļaudis grib dzīvot ekoloģiskāk arī Jelgavā, Cēsīs, Ikšķilē un Siguldā

Stalažas plauktu turēšanai nācās pārtaisīt. Sāka ļodzīties, saturs draudēja krist zemē. «Visu iznesām, uzcēlām jaunu noliktavu,» veikala Burka saimniece Marija Sološenko stāsta ar entuziasmu. «Sākumā bija kādas 200 preču vienības, tagad starp 400 un 500. Vairāk nekā 50 piegādātāju.»
Tikšanās dienā viņa ar vienu roku atbild uz telefona zvaniem, ar otru gatavo divu veidu Ziemassvētku dāvanu kastes korporatīvajam klientam. Ar sukādēm, riekstiem, dražejām un ar dabīgiem kosmētikas līdzekļiem un saimniecības precēm. Veikalā līdzās mazgājamām kosmētikas noņemšanas lupatiņām pamanu pat daudzreiz lietojamos ausu tīrīšanas kociņus. Milzīgu popularitāti izpelnījušās uzputojamās šampūnziepes — gan Latvijā, gan Lietuvā ražotas.
Bodīte Krišjāņa Barona ielā Rīgā durvis vēra 2018. gada 1. augustā. Bija pirmā savā nišā Latvijā. Valsts kontroles Starptautiskās sadarbības daļas vadītāja Marija Sološenko mazā biznesa idejas vārdā izlēma likt uz spēles savus ietaupījumus. Viņa tobrīd vēl izmantoja bērna kopšanas atvaļinājumu. Piedzimstot meitai, aizdomājās par lielveikala iepakojumu kalniem, ko katra mājsaimniecība «saražo». Pārdotavas, kur preci iesver pircēja līdzi atnestā maisiņā, kastītē vai burciņā, Marija bija novērojusi Barselonā. Vēlāk aizbrauca pieredzes apmaiņā uz līdzīgiem veikaliņiem Berlīnē un Londonā.
Pēdējā laikā beziepakojuma veikali auguši kā sēnes pēc lietus. Rīgā tādi ir jau pieci. Pēc Burkas parādījās Turza Ģertrūdes ielā. Barona un Dzirnavu ielas stūrī vietu rada Zeroveikals, kurā tirgo bioloģiski sertificētus beziepakojuma produktus. Āgenskalnā sevi pieteikuši veikali Zemes draugs un Zaļais kalns. Ar to vēl saraksts nav noslēgts. Jelgavā atvērts Ber un sver, Cēsīs — Ieber.lv, Ikšķilē — Brīvais veikals, Siguldā — Neiepakots.

Abonē žurnāla digitālo versiju un atbalsti kvalitatīvu žurnālistiku!


Ja esi jau abonents, lūdzam autorizēties ar savu e-pastu.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu