Apsvilināta koka šarms • IR.lv

Apsvilināta koka šarms

Gvido Kakliauskas. Sasniedzis panākumus: SIA Gvidis un Autokliima Gvidis Eesti īpašnieks. Jauns izaicinājums: īldzīpašnieks un tehnoloģiju izstrādātājs SIA Kotumaki. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks

Pēc ilgiem eksperimentiem un mērķtiecīga darba, pieaicinot pensionētu padomju inženieri, Gvido Kakliauskas ir gatavs piedāvāt tirgū savu produktu — pēc senas japāņu metodes apstrādātus kokmateriālus shou sugi ban

Tikai ražotni nevarēs fotografēt, mēs tur nevienu nelaižam — pa tālruni uzreiz brīdina uzņēmuma Kotumaki līdzīpašnieks Klaids Grunte. Tehnoloģija, pie kuras strādāts piecus gadus, jāpatur stingrā slepenībā. Vienojamies, ka tiksimies mājās pie tehnoloģijas izstrādātāja Gvido Kakliauskas, jo uzņēmums ir tieši viņa lolojums. Adreses vietā saņemu tikai koordinātas. Braucot uz tikšanos, ar bažām domāju, kas sagaidīs galā — miesassargi nindzjas kādā nomaļā pļavā? Aizsies acis un vedīs uz slepenu vietu?

Patiesība, protams, izrādās ikdienišķāka. Gvido dzīvo meža vidū, ogļu melnā, ar apdedzinātiem dēļiem apdarinātā mājā. Izskatās eleganti, un šie pārogļotie dēļi, kas klāj mājas sienu, arī ir shou sugi ban. Gvido paša darbs. Šādu virskārtas apdedzināšanu, lai pasargātu koksni no gaisa un ūdens postošās ietekmes, kukaiņiem, kā arī padarītu to ugunsdrošāku, šur tur piekopj arī lauku sētās Latvijā. Tiesa, parasti bez pretenzijām uz dizainu.

«Japānā jau arī tas vismaz sākotnēji bija praktiskas dabas jautājums,» stāsta Gvido. «Domāju, kaut ko tādu senos laikos darīja arī pie mums. Tikai japāņiem ir informācija par tā laika vēsturi, kādas mums nav.» Arī pašam Gvido bija praktisks iemesls šādas apdares izvēlei — viņš nevēlējās koku krāsot un pēc kāda laika atkal pārkrāsot. Ar apdedzinātu koku tādas problēmas vienkārši nerodas.

Pieredze un pacietība noder

«Sākās ar to, ka es krāsoju mājas žogu. Skatījos kvalitāti, laika patēriņu. Žogam der — izskatās smuki, bet ir laikietilpīgi. Sapratu, ka mājas fasādi krāsotu negribu. Nav dzīvības,» Gvido stāsta, kad visnotaļ japāniski apsēžamies uz grīdas spilveniem viesistabā, lai padzertu tēju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu