Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā • IR.lv

Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā

Ilze Vītola

Iesaka galerijas Careva īpašniece Alise Careva: «Es mīlu grāmatas. Izklausās banāli, bet tā tiešām ir. Brīvdienās viena grāmata dienā — tā ir norma.»


Olav Velthuis. Talking Prices: Symbolic Meanings of Prices on the Market for Contemporary Art (Princeton Studies in Cultural Sociology). 
Grāmatu lasīju, kad sāku interesēties par to, kas un kā nosaka mākslas darba vērtību. Tā nedod tiešas atbildes, bet rāda iespējamos atbilžu virzienus. Velthuis ir sociologs, tāpēc grāmatā atrodams arī interesants pētījums par to, kam cilvēki vispār piešķir vērtību. Lasot kļuva skaidrs — ja vēlos, lai māksla un kultūra tiktu saglabāta arī nākamajām paaudzēm, tad man ir jādarbojas ar mākslu kā biznesu.


S. N. Behrman. Duveen: The Story of the Most Spectacular Art Dealer of All Time
Jozefs Duvīns ir viens no izcilākajiem mākslas dīleriem. Iespējams, ka, pateicoties viņam, tirgošanās ar mākslas darbiem tika atdalīta no antikvariātiem un krāmu tirdziņiem. Sulīgi uzrakstīta biogrāfija par cilvēku, kas dzīvojis ļoti piepildītu dzīvi. Brīnišķīga grāmata, ko izlasīt brīvdienās.


Helēna Demakova. Bruno Vasiļevska ideālā pasaule
Manuprāt, vislabākā latviešu mākslinieka monogrāfija. Demakova ir spējusi atrast balansu, lai grāmata ir interesanta gan cilvēkiem, kas pazīstami ar Vasiļevska daiļradi, gan tiem, kas par gleznotāju un viņa mākslu īsti neko nezina. Grāmata atklāj, kas slēpjas aiz mākslinieka sterilajām klusajām dabām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu