Ārvalstu mākslinieki vāc parakstus petīcijā par Serebreņņikova atbrīvošanu • IR.lv

Ārvalstu mākslinieki vāc parakstus petīcijā par Serebreņņikova atbrīvošanu

30
Kirils Serebreņņikovs pie tiesas kopā Krievijas policistu. Foto: AP/LETA

Lieta pret Serebreņņikovu ierosināta, lai piespiestu apklust starptautiski atzītu režisoru

Vācijas režisors Tomass Ostermaiers interneta vietnē “Change.org” organizē parakstu vākšanu zem petīcijas, kurā aizstāv Krievijā arestēto režisoru Kirilu Serebreņņikovu. Kā zināms, Krievijā viņu apsūdz 68 miljonu rubļu nozagšanā.

Interneta petīcijā teikts, ka lietu pret Serebreņņikovu ierosināja tāpēc, lai “piespiestu apklust starptautiski atzītu režisoru”. Petīcijas autori atgādina, ka, pēc izmeklētāju versijas, Serebreņņikovs un citi apsūdzētie valsts finansējumu saņēma izrādes “Sapnis vasaras naktī” iestudēšanai, taču, kā apgalvo apsūdzība, tā nav uzvesta. Patiesībā izrāde tika izrādīta ar lieliem panākumime.

“Ne mazāk neproporcionāls liekas mājas arests, kuru Serebreņņikovam piesprieda tiesa,” teikts petīcijā. Tās autori aicina pārtraukt Serebreņņikova vajāšanu un atcelt “viņam izvirzītās apšaubāmās apsūdzības”.

“Mēs aicinām mūsu valstu valdību pārstāvjus darīt visu, lai Serebreņņikovs nekļūtu par politiski motivētas diskreditācijas upuri un netiktu ielikts cietumā,” teikts paziņojumā. Petīcija ir adresēta Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Vācijas ārlietu ministram Zigmāram Gabrielam, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un Krievijas ģenerālprokuroram.

Petīciju ir parakstījušas aktrises Keita Blanšeta un Nina Hosa, vairāki teātru vadītāji, komponisti, diriģenti, kopumā 32 dažādu valstu kultūras darbinieki.

Kā zināms, Serebreņņikovam 23.augustā Krievijas tiesa piesprieda mājas arestu, vainojot valsts budžeta līdzekļu izkrāpšanā. Pret viņu liecinājuši citi Krievijas izmeklētāju sāktās krimināllietas apsūdzētie, kuri apgalvo, ka režisors izveidoja “Septīto studiju”, lai “atmazgātu” piešķirto finansējumu.

Režisors noliedz savu vainu apsūdzībās un paziņoja, ka viņam nav bijis nekāda sakara ar teātra saimniecisko darbību.

Petīciju var lasīt un parakstīties šeit.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu