Staro, Ikšķile! • IR.lv

Staro, Ikšķile!

6
Foto — Andrejs Terentjevs, F64
Ieva Puķe

Ārzemju industrijām ir svarīgs mūsu radošums, saka RTU mācībspēks Kaspars Kalniņš. Bērnībā sapņojis apbūvēt Mēnesi, viņš šogad stažējas Eiropas Kosmosa aģentūrā 

Stažiera svarīguma indekss tajā hierarhijā ir diezgan niecīgs, pieticīgi secina pirmais latvietis, kas praktizējies Eiropas Kosmosa aģentūras pētniecības un tehnoloģiju centrā Nīderlandē, – Rīgas Tehniskās universitātes Materiālu un konstrukciju institūta vadošais pētnieks, inženierzinātņu doktors Kaspars Kalniņš. 

Sadzīvisks minimālisms – tā ir lieta, ko viņš piefiksējis arī kontinenta izcilāko, labi algoto zinātnieku vidē. No Ķīpsalas uz Rīgas centru atminies ar velosipēdu, Kaspars izvelk vecu Nokia telefonu, ko atradis salūzušā skārienjutīgā vietā. Ne navigācijas ierīču, ne interneta! Tādus aparātus lietojot daudzi aģentūras speci. Kad apkārt ir augstās tehnoloģijas, ārpus darba gribas nepastarpinātu saikni ar realitāti. 

Caur kosmosa laboratoriju mudžekli, kurā personāls gadiem ilgi var nesatikties, Kasparam gan tīri fiziski grūti bijis izslīdēt nepamanītam. 31 gadu vecais latvietis ir divus metrus un divus centimetrus garš, runīgs un humora pilns. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu