Veide: Ģimenes ārstus neapmierina VM piedāvātā 1049 eiro alga • IR.lv

Veide: Ģimenes ārstus neapmierina VM piedāvātā 1049 eiro alga

38
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide.

Šī alga ir par 200 eiro mazāka nekā vidēji citiem ārstiem, uzskata Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente

Veselības ministrija (VM) ģimenes ārstiem nākamgad piedāvāja 1049 eiro algu, kas ir par aptuveni 200 eiro mazāk nekā vidēji būs atalgojums citiem ārstiem, Latvijas Radio pirmdien sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) prezidente Sarmīte Veide.

Šāds piedāvājums ģimenes ārstus neapmierina, apliecināja Veide. Patlaban ģimenes ārsta alga ir vidēji 886 eiro pirms nodokļu nomaksas. 2018.gadā tā tikusi piedāvāta par aptuveni 200 eiro mazāka nekā vidēji būs ārsta atalgojums, bet 2020.gadā – par 320 eiro mazāka.

“Ja ņem vērā, ka ģimenes ārsts ne tikai nodarbojas ar ārstniecību, bet vada savu praksi, viņu darbu varētu pielīdzināt slimnīcas nodaļas vadītāja amatam,” sacīja Veide, piebilstot, ka šāda darbinieka atalgojums ir lielāks nekā parastam ārstam.

Veselības ministre Anda Čakša intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja, ka ģimenes ārstiem vairākkārt ir skaidrots, ka šī atšķirība veidojas uz nakts stundu rēķina. Proti, stacionārā režīmā strādājošie mediķi par nakts darbu saņem piemaksu.

Veide gan uzsvēra, ka mediķus uztrauc ne tikai atalgojums. Otrs jautājums ir veselības ministres Andas Čakšas piedāvātā reforma, bet trešais – e-veselības jautājums.

“Pēdējā gada laikā ir tikai solīts, ka būs. Tā kā esam jau pirms gada stāvējuši pie Ministru kabineta, neredzam citas iespējas, kā tikai streikot,” norādīja Veide. Streikā iesaistīties esot gatava aptuveni puse ģimenes ārstu jeb vairāk nekā 650 mediķi.

“Valsts medicīna ir uz ļoti kritiskas robežas. Ja finansējums nebūs, pirmais, kas sabruks, būs ģimenes ārstu prakses, tad stacionāri un beigu beigās valsts medicīnas vairs nebūs. Jo sliktāk iet valsts medicīnai, jo privātā medicīna var zelt un augt, bet vai mūsu iedzīvotāji var to atļauties,” pauda Veide.

LĢĀA vadītāja arī apgalvoja, ka no VM ir saņemta vēstule, ka streikojošie ģimenes ārsti nedrīkstēs izrakstīt ne kompensējamās zāles, ne valsts laboratoriskos izmeklējumus, ne izmeklējumus pie valsts apmaksātiem speciālistiem. Viņasprāt, šādi ministrija caur pacientiem soda ģimenes ārstus, tomēr faktiski zaudētājs ir pacients.

Veide sacīja, ka piektdien premjeram un veselības ministrei ir nosūtīta vēstule, lūdzot mediķus pēc iespējas ātrāk aicināt uz streika sarunām.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” sacīja, ka viņas pārstāvētajai asociācijai ir tikai viena prasība, proti, kopumā palielināt finansējumu veselības aprūpei. Tam asociācija vēlas rakstisku apliecinājumu. Kozlovska tic, ka par šo prasību ir iespējams vienoties.

Viņa nemācēja pateikt, cik Lauku ģimenes ārstu asociācijas biedru piedalīsies streikā, jo daļa darbojas arī LĢĀA.

Kozlovska informēja, ka pirmdien plkst.17 ir paredzēta Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas ārkārtas valdes sēde, kurā tiks runāts par konkrētiem soļiem streika laikā un iespējamu konstruktīvu dialogu.

Pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 streiku sāks ģimenes ārsti. Tā kā VM un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, ģimenes ārsti nolēma no pirmdienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

 

 

Komentāri (38)

andrejs 03.07.2017. 10.32

kurām maksā par reģistrēto pacientu skaitu un veiktajām manipulācijām
——
Man ar tā šķita. Varbūt te ir runa par tiem ārstiem, kuriem ir tik maz pacientu, ka nesanāk pat tie pašreizējie 880 euro

+1
0
Atbildēt

0

tvverotajs 03.07.2017. 09.39

Kas tā tāda par algu? Vai tad NVD maksā algas ģimenes ārstiem? Visiem ģimenes ārstiem taču ir savas ārsta prakses, kurām maksā par reģistrēto pacientu skaitu un veiktajām darbībām, un no tā arī ir atkarīgi ģimenes ārsta ienākumi.

Vai var beidzot kāds žurnālists to izpētīt un izskaidrot? Jau mēnesi runā par gaidāmo ārstu streiku (vai tomēr noslēgtā līguma nepildīšanu?), bet tā arī nav izklāstīta esošā situācija.

+3
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu