Vējonis: Cieņa pret savas valsts vēsturi un saknēm ir pamats stabilai valsts attīstībai • IR.lv

Vējonis: Cieņa pret savas valsts vēsturi un saknēm ir pamats stabilai valsts attīstībai

22
Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Vējonis uzsvēra, ka izsūtītajiem izdzīvot palīdzēja mīlestība pret savu dzimteni, domas par brīvu Latviju, stiprais gars, garīgais spēks un dzimto sakņu sajūta, kas palīdzēja saglabāt ticību tam, ka kādreiz izsūtītie varēs atgriezties brīvā Latvijā.

Cieņa pret savas valsts vēsturi un saknēm ir pamats stabilai valsts attīstībai, fonda “Sibīrijas bērni” rīkotās konferences “1941.gada 14.jūnija piemiņai” atklāšanā sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Uzrunājot klātesošos, viņš teica, ka pasākuma norises vieta – Rīgas pils, kur šodien tiek pieminēta viena no melnākajām lappusēm Latvijas vēsturē, ir vieta, kas simboliski atspoguļo Latvijas tautas vēstures priecīgās un ne tik priecīgās lappuses.

“1941.gada 14.jūnijs ir diena, kas pirmo reizi tik skaidri un nežēlīgi parādīja svešās varas patieso būtību – okupācijas režīms pierādīja to, ka šim režīmam cilvēks bija tikai statistika,” norādīja Valsts prezidents.

Vējonis uzsvēra, ka izsūtītajiem izdzīvot palīdzēja mīlestība pret savu dzimteni, domas par brīvu Latviju, stiprais gars, garīgais spēks un dzimto sakņu sajūta, kas palīdzēja saglabāt ticību tam, ka kādreiz izsūtītie varēs atgriezties brīvā Latvijā.

Visbeidzot viņš pateicās klātesošajiem par šo traģisko dienu turēšanu dzīvās atmiņās. “Esam grūtos brīžus pārvarējuši, esam spējuši cīnīties, ja pat reizēm krist un zaudēt līdzsvaru, tad celties un iet uz priekšu, jo mūs vienmēr vadījusi doma dzīvot brīvā un neatkarīga Latvijā,” teica Vējonis.

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka pirms 76 gadiem Latvija piedzīvojusi vienu no smagākajiem noziegumiem valsts vēsturē. “Cilvēki neko tādu iepriekš nebija piedzīvojuši un neko tādu nevarēja iedomāties. Psiholoģiskais iespaids, ko tas atstāja uz tautu, bija smags,” norādīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja par deportācijām arī Lietuvā un Igaunijā, kā arī nepieciešamību šos notikumus paturēt dzīvā atmiņā un nodot tās arī nākamajām paaudzēm.

Viņa ir pārliecināta, ka par pagātni nepieciešams runāt, īpaši šodien, kad Krievija atkal ir atgriezusi agresijas un kara elpu. “Tas ko pieredzam, ir ārkārtīgi bīstams signāls, tāpēc Latvija dara visu, lai stiprinātu drošību, un kopā ar NATO veidotu tādu aizsardzības līmeni, kādu neesam piedzīvojuši,” teica Mūrniece.

Pasākumā ar saviem fragmentiem no sacerējumiem par 1941.gada notikumiem dalījās skolēni, konkursa “Sibīrijas bērni” uzvarētāji, bet par tā laika piedzīvoto stāstīja arī paši izsūtītie.

Jau ziņots, ka visā Latvijā šodien notiks atceres pasākumi, kas veltīti Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai, godinot aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri 1941.gada 14.jūnijā tika deportēti uz Sibīriju.

Pēc Latvijas Valsts arhīva datiem, 1941.gada 14.jūnija deportācijās Latvija zaudēja vairāk nekā 15 425 iedzīvotājus, viņu vidū latviešus, ebrejus, krievus, poļus, no kuriem 3751 bija bērns vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs.

No Torņakalna stacijas 1941.gada 14.jūnijā uz Sibīriju izveda tūkstošiem Rīgas un tuvējās apkārtnes ģimeņu. Aptuveni 9300 lopu vagonos iesprostotu cilvēku šajā dienā no Torņakalna stacijas tika izsūtīti garā un mokpilnā ceļā uz Sibīriju, no kuras tikai retajam pēc gariem bada, sala, slimību un smaga darba gadiem palaimējās atgriezties mājās. Stacijā netālu no sliežu ceļiem atrodas piemiņas akmens un vagons, kas kalpo kā uzskatāms liecinieks vienai no visdrūmākajām dienām Latvijas vēsturē.

Pieminot komunistiskā režīma upurus, Valsts prezidents plkst.13 svinīgā ceremonijā noliks ziedus un teiks uzrunu pie Brīvības pieminekļa. Vēlāk pēcpusdienā Valsts prezidents dosies uz Latvijas armijas karavīru piemiņas vietu Litenē, kur piedalīsies atceres brīdī Litenes kapos un pie atmiņu ugunskuriem.

 

Komentāri (22)

andrejs 14.06.2017. 13.31

“1941.gada 14.jūnijs ir diena, kas pirmo reizi tik skaidri un nežēlīgi parādīja svešās varas patieso būtību

——————-

PIRMO reizi? – nu, vāks, kas šim to runu rakstīja?

“sveša vara” – cik lielisks eifēmisms, lai apzīmētu krievu okupāciju!

+6
-1
Atbildēt

4

    basta > andrejs 14.06.2017. 18.18

    to vvilums

    Nākamās Saeimas “SC salašņu” pirmās rindās soļos Zatļera čekas savāktās varzas spitālīgie: Rinkēvičs un Kazlovskis. Ja Putins līdz tam vēl nebūs uzmaukts uz resnas trubas

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > andrejs 14.06.2017. 14.55

    vviulums-“Nāks SC salašņas pie varas ” – labrīt , jau ir pie varas , bet ne – vienam te vajag izlikties, ka tikko pamodies un neko nav sapratis – ko tu gaid, ka tevi stalins vai putins modinas?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 15.06.2017. 09.52

    Lembja postkomunistu bariņš (tā sauktie zemnieki) Jūrmalā jau uzmetis Vienotību un Tēvzemi, un sadarbojas ar Saskaņu, lai tikai Truksnis paliktu savā amatā. Kur tur Zatlers un Rinkevičs?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > andrejs 14.06.2017. 14.06

    andrejs

    Vējonis: Cieņa pret savas valsts vēsturi un saknēm ir pamats stabilai valsts attīstībai.

    Vai tik pašam prezidentam ir cieņa pret vēsturi un tiem kopš 1940.17.06 iznīcinātajiem, ja viņam tikai patsmit tūkstoši vienā dienā izvestie kļūst par PIRMO reizi ,bet tie vēl tikai ziediņi. Nāks SC salašņas pie varas un tad jau represētos pārsauks par darba meklējumos aizbrukušiem, kas 1945g. 9.maijā priecīgi nosvinēja lielās darba tautas uzvaru pār okupantiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

nemesis 14.06.2017. 12.45

Interesanti, ka tikai žurnāls Ir, vienīgais no visiem Latvijas “mēdijiem”, vispār atzīmē, ka šodien ir izsūtīto piemiņas diena. Pārējie izliekas, ka tādas nemaz nav. Lūk, kā šie notikumi tiek padarīti aizvien maznozīmīgāki, sabiedrībai aizvien vairāk deģenerējoties līdz “Saimniekšovu” un laulību pārkāpēju šovu līmenim.

Taču izdzīvo tikai tie, kuriem ir atmiņa – atmiņa ir vitāli svarīgs cilvēka izdzīvošanas instruments.

+3
-2
Atbildēt

3

    basta > nemesis 14.06.2017. 17.07

    to koals

    “par NA B.Brokas priekšvēlēšanu saukli -sagaidīsim LV simtgadi latviskā Rīgā”

    Latviska Rīga ir normālas, plaukstošas Latvijas pamatu pamats, tāpēc jau SC un Vienotības kremļa slampām un to fanātiem tās pieminēšana ir kā kauls rīklē. Sēru dienas sakarā vienmēr atceros arī 25. martu un VVF “Prezidentes žestu” represētām latviešu sirmgālvēm un domāju, ka lai kāda enerģētiskā krīze elli nepiemeklētu, viņai nebūs jāsalst.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    koals > nemesis 14.06.2017. 14.47

    Pamodos,atcerējos,ka jāizliek karogs ar sēru lenti,bet to jau bija izarījis kāds ģimenes loceklis,kurš agrāk pamodies,tad brokastojot ieslēdzu datoru un tiešām lielākjā daļā latvisko internet portālu nekas par šo atceres dienu.Sāku intereses dzīts pastiprināti meklēt-ja kas uzrakstīts kaut kur,tad lapas lejasdaļā,vai kā žurnālista viedoklis(NRA).LV krieviski rakstošajos mēdijos kā vienmēr nekā:).Lietuviešu Delfi raksta,ka aizturēts LV valstspiederīgais ar padomju simboliku.par ko adm.sodīts,pašu krievu Echo.msk.pirms divām dienām pirmajā slejā citē Porošenko saistībā ar bezvīzu rešīmu ar ES-“Prošai nemitaja Rosija” LV presē par to nekā,tā var turpināt bez gala,lai saprastu,ka liela daļa LV mediju ir diezgan stiprā sasaistē ar Krievijas”maigo spēku”.p.s.Nu ja,bet ko var gribēt.Kā teica A.Piantkovskis (atbildot LTV,vai Krievijai ir kādi plāni par Latviju)”Ko Jūs gribat-jums taču vesala Kremļa partija Saeimā”.Nu un te jāpiebilst jau potenciāli 12 gadi Rīgas vadībā,lūk tā.Man jautājums DP,Seimas dršības padomei,SAB – Kā jūs uzskatāt(izanalizējot Rīgas vēlēšanas),cik procentu,piemēram,Bolderājas,Pļavnieku u.c.līdzīgu Rīgas mikrorajonu iedzīvotāju ir lojāli valstij,cik% no TUA saņēmējiem ir tādi ,kuri labprāt redzētu Latviju rusificētu vēl vairāk,lai tik nebūtu”jālauza”galvu par to ko tas vietējais pateica?Kāpēc vēl joprojām Latvijā “mudž”no masu informācijas līdzekļiem,kuri ir klaji naidīgi Latvijas valstij,kā dažī vietējie tā simtiem retranslēto?Atlaušos arī mazu ironiju par NA B.Brokas priekšvēlēšanu saukli -sagaidīsim LV simtgadi latviskā Rīgā,skan diezgan nolemti,jo rodas jautājums-vai tad 101 un 102…120 gadadienā Rīgai latviskums vairs “nespīd”?:)Visu gaišu!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 14.06.2017. 12.54

Zaļie neiztur pārbaudi ar varu. Jūrmalā Truksnis, Daugavpilī Eigims ir zaļi ārpusē un puvuši iekšpusē… ..un Tā ir tā pati partija, kuras biedrs ir tagadējais Valsts Prezidents un aizsardzības ministrs. Latvju zemei atkal vaļā stāv…

http://apollo.tvnet.lv/zinas/jurmalas-dome-koaliciju-veidos-zzs-un-saskana/797815?utm_source=facebook&utm_campaign=news&utm_medium=like_button

+2
-1
Atbildēt

6

    rinķī apkārt > Anonīms 14.06.2017. 14.43

    Skaisle Cik atceros, Vējonis aicināja ZZS neizmantot prezidenta vārdu vēlēšanu kampaņā. Un, kas attiecas uz pašu Vējoņa prezidentūras laiku un principiālām nostādnēm, tad šo laiku konsekvences ziņā nevar salīdzināt ne ar Zatlera, nedz Bērziņa “prezidentūrēšanu”.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 14.06.2017. 15.24

    protams, vilum – es tev kremļa padauza u n kas tu ? Suteners , kurš mani kremlim pārdeva?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    vvilums > Anonīms 14.06.2017. 15.19

    rinķī apkārt uz skaisli

    Es nezinu, kādēļ Tu tā rīkojies…

    RA, vai tad Vācijā ar kremļa padauzām tev nav saskares. Jo tu vairāk aiztiec sū.., jo vairāk smird un tad tam vēl piemaksā.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 14.06.2017. 15.10

    ra – te ir tā problēma ar tevi, ka tu necieni un nicini vēsturi , pilnīgi atkal uzsit asini un gribas tevi …labi

    bet – kā ir ar baigo gadu? Tiešām nacistu propaganda? Kā ir ar Liteni? Caurdurti acu dobumi lauzti kakli un galvaskausi – trakāk kā pie trakiem meža zvēriem !

    zini – man pat rakstit negribas – ejiet dirst ar tām runām -izdariet kaut ko cilvēcīgu to upur piemiņai !

    Triju Zvaigžnu ordeni čekas aģentam – vārdā nosaukt nedrikstošajam joprojām nav atņemts

    nekaunini mani – esmu dusmīga!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > Anonīms 14.06.2017. 15.02

    Es nezinu, kādēļ Tu tā rīkojies , proti, prezidents saka pareizus vārdus, kuros der ieklausīties un ņemt vērā, vērtējot atsevišķas norises šodien:

    “…1941.gada 14.jūnijs ir diena, kas pirmo reizi tik skaidri un nežēlīgi parādīja svešās varas patieso būtību – okupācijas režīms pierādīja to, ka šim režīmam cilvēks bija tikai statistika…”

    Bet Tu pārbīdi akcentus, sakot – Latvju zemei atkal vaļā stāv…

    Vai šāds apgalvojums atbilst patiesībai, ja objektīvi vērtējam Vējoņa attieksmi pret NATO un Latvijas dalību tajā, attieksmi pret Krieviju, notikumiem Ukrainā utt?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 14.06.2017. 14.47

    jā, ra, jā un tomēr – tā ir prezidenta partija – to taču Tu nenoliegsi?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu