Ceturtdien izstāžu zālē "Arsenāls" diskutēs par feminismu Latvijā un latviešu mākslā • IR.lv

Ceturtdien izstāžu zālē “Arsenāls” diskutēs par feminismu Latvijā un latviešu mākslā

21
Skats no Sandras Krastiņas izstādes. Foto Elīna Bērziņa

Diskusija tiek rīkota saistībā ar Sandras Krastiņas personālizstādi “Civilisti”

Ceturtdien, 29. septembrī plkst.18 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē “Arsenāls” notiks diskusija “Feminisms Latvijā un latviešu mākslā”, kas tiek rīkota saistībā ar Sandras Krastiņas skatāmo personālizstādi “Civilisti”, raksta aģentūra LETA. 

Diskusijā izteikt savu viedokli aicināti mākslinieki Rasa Jansone, Ingrīda Pičukāne un Andris Vītoliņš, mākslas zinātniece un kuratore Elita Ansone, kritiķe Jana Kukaine, ka arī filozofs, publicists Kārlis Vērpe. Sarunu vadīs mākslas zinātniece Ramona Umblija.

Pasākuma organizatori vēlas veidot dialogu ap Latvijā un pasaulē būtisku parādību – feminismu, fokusējoties uz šī diskursa klātbūtni un attēlojumu latviešu mākslā. 2013.gadā interneta žurnāls “Satori.lv” ierosināja un vēlāk arī publicēja diskusiju “Kāpēc Latvijā ir kauns būt feministam?”, savukārt šā vakara diskusija būs mēģinājums noskaidrot, vai šāds jautājums vēl joprojām ir aktuāls un vai tas vienādi ir piemērojams arī mākslas ainai. 

Tāpat diskusijā mēģinās noskaidrot, vai Latvijā pastāv feministu māksla un kā mākslinieki Latvijā risina feminisma tēmu savā jaunradē. Diskusijā plānots pievērsties ne tikai laikmetīgajai latviešu mākslai un feminisma ideju atspoguļojumam mūsdienās, bet arī ielūkoties jautājuma problemātikā plašākā kontekstā. Piemēram, mākslas zinātniece Ansone iepazīstinās ar dažām spilgtām, taču vēl aizvien no feminisma skatpunkta neanalizētām vecākās un vidējās latviešu mākslinieču paaudzes daiļradē jūtamām izpausmēm glezniecībā 20.gadsimta 80.gados.

Vairāk informācijas muzeja mājas lapā

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu