Krievijas likumdevēji lūdz pārbaudīt Baltijas valstu neatkarības atzīšanas leģitimitāti • IR.lv

Krievijas likumdevēji lūdz pārbaudīt Baltijas valstu neatkarības atzīšanas leģitimitāti

43
Baltijas valstu karogi. Foto: ELTA/LETA

Pašreizējie deputāti apšauba PSRS Valsts padomes lēmumu

Krievijas parlamenta apakšnama – Valsts domes – deputāti Jevgēņijs Fjodorovs un Antons Romanovs vērsušies pie ģenerālprokurora Jurija Čaikas ar lūgumu izvērtēt, vai 1991.gadā Baltijas valstu neatkarību atzinušās PSRS Valsts padomes izveidošana bija leģitīma.

Kremļa partijas “Vienotā Krievija” likumdevēji uzskata, ka Valsts padome bijusi nekonstitucionāls varas orgāns un tās pieņemtie lēmumi “nodarījuši milzīgu kaitējumu valsts suverenitātei, drošībai un aizsardzības spējām”, raksta LETA/Grani.ru.

PSRS Valsts padome, kuras lēmumiem bija jābūt obligātam raksturam, tika izveidota 1991.gada septembrī ar likumu “Par PSR Savienības valsts varas un pārvaldes orgāniem pārejas periodā”. Pirmajā sēdē tā pieņēma lēmumu par trīs Baltijas republiku – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – neatkarības atzīšanu.

Kā teikts deputātu pieprasījumā, Valsts padome tika izveidota, neiesniedzot noteiktajā kārtībā nepieciešamās izmaiņas PSRS konstitūcijā.

Valsts padomes lēmumi nodarīja “milzīgu kaitējumu valsts suverenitātei, drošībai, aizsardzības spējām, iedarbināja vienotās valsts sašķelšanas mehānismus”.

Tās lēmumi “nostiprināja PSRS stratēģiski svarīgas teritorijas būtiskas daļas atņemšanu, jūras ostu un akvatoriju zaudēšanu, izraisīja valsts aizsardzības vienotās telpas izjukšanu, to, ka ar Baltijas republikām tiek traucēti ekonomiskie sakari”.

Deputāti uzskata, ka šie lēmumi ir “noziedzīgi nodarījumi”, “īpaši bīstami valsts noziegumi”, kas ir jākvalificē kā dzimtenes nodevība.

“Vienotās Krievijas” likumdevēji lūdz dot juridisku vērtējumu 1991.gada likuma nosacījumiem, kas regulēja PSRS Valsts padomes, kā arī Augstākās padomes un PSRS prezidenta tiesisko statusu.

PSRS vadības rīcība “noveda pie valsts izjukšanas”, kaut arī referendumā PSRS iedzīvotāji esot izteikušies par savienības saglabāšanu, norādīja deputāti.

 

Komentāri (43)

Optiskais Tēmeklis 16.06.2015. 17.03

KF centīsies pierādīt, ka psrs vēl eksistē un Baltijas valstis turpina piederēt KF kompānijai?! Nav pat asprātīgi.

+13
-1
Atbildēt

2

    Gantrijs Tors > Optiskais Tēmeklis 17.06.2015. 10.29

    Laiž vai nelaiž muļķi, bet var redzēt, kurā virzienā kremļa koridoros vēji pūš.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tā gan ir tikai Krievijas Dome – to pat Krievijā neviens par pilnu neņem.

    Viņu funkcija – vajadzīgajos brīžos apstiprināt Putinam vajadzīgos likumus – pārēja laika viņi laiž muļķi – līdzīgi, ka šajā gadījumā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Zorro kundziņš 16.06.2015. 18.11

Kā mēdz par to austrumzemi teikt: “Krievija – valsts ar neparedzamu pagātni.”

+14
-2
Atbildēt

0

Fikseris 16.06.2015. 21.11

Meh. Neko citu no viņiem negaidu. Karš Ukrainā, draudēšana, meli, manipulācijas, mūsu neatkarības noliegšana- tipiska krievijas rīcība. Es būtu pārsteigts ja būtu savādāk.

Tāpēc mēs iestājāmies NATO un ES. Putins var riet cik grib bet tas vilciens jau aizbraucis.

+12
-1
Atbildēt

8

    andrejs > Fikseris 17.06.2015. 00.21

    to aivarsK

    nedomāju, ka maskās tērptie ir gejaktīvisti. visticamāk krievu apmaksāti profesionāli demolētāji. Mozaīkas maskas – lai papildus diskreditētu pediņus.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Fikseris 16.06.2015. 23.47

    J.Biotops. Jā, un tie, kas šonedēļ vicinās savus strīpainos karogus Rīgas centrā arī nav tādi nevainīgi jēriņi, par kādiem tos mālē “progresīvisti”

    Lūk bildes no praida Frankfurtē!

    http://www.theguardian.com/world/gallery/2015/mar/18/blockupy-anti-ecb-protest-in-frankfurt-in-pictures

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    vvilums > Fikseris 17.06.2015. 00.42

    Tūlīt paredzami penzionāru nemieri, un putlera pārstāvji SC tik pielies eļļu ugunī. Naudas penziju palielināšanai budžetā nav, bet var būt varētu jautājumu risināt no otra gala,kā vienreiz ieminējās Viņķele,un papētīt kā varētu samaznāt penzionāra izdevumus par medicīnu, komunālajiem maksājumiem. Pārliecināts, ka tur parevidējot var iegūt būtisku izdevumu samazināšanos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > Fikseris 16.06.2015. 23.49

    “Tāpēc mēs iestājāmies NATO un ES. Putins var riet cik grib bet tas vilciens jau aizbraucis.”
    Diez vai viss būs tik vienkārši.Būtu vēl jāpanāk ekonomiski sadzīvisko pārākumu,par ko runāja Ilvess kā valsts neatkrības garantu,un tas varētu būt ne tik viegli izdarāms, ņemot vērā krievijas resursu pārbagātību.Lieki teikt,ka šajā smagajā ceļā tiks gan mesti mieti spieķos, gan savējo dunči mugurā tiks durti.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Fikseris 16.06.2015. 23.53

    Pļutkins sponsorē, kā LePenu, tā praidistus, tā arī nēģeru importēšanas libijus, lai grautu ES un tik nestabila, kā tagad, tā nav bijusi nekad! Vai nu lēmēji paspēs atjēgties un ieviest elementāru kārtību, novērst kroplības, nepieļaut Eiropas islamizāciju, novērst migrāciju no ārpuses, vai mūs gaida grūti laiki, nemieri, līķu kalni utt.!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Fikseris 16.06.2015. 23.05

    Apskaužams optimisms. Protams, ka iestāšanās NATO un ES mums ir devusi ļoti daudz – bez tā Latvija bija rindā pirms Gruzijas. Tomēr vilciens nekur aizgājis nav. Mūsu sabiedrotajos ir tikai Obama un visādi Olandi, ne vairs Trumens, Čerčils un līdzīgi vīri, kam bija kaut minimāla izpratne par Krieviju vai kā velns viņu toreiz sauca.

    Ir tikai laika jautājums, kad kāds jauns trīsrubļu Šrēders tiks par sociāldemokrātu, zaļo, pacifistu, antiglobālistu, citu Eiropas kolektīvistu un amerikāņu „liberālo demokrātu” sakabinātā vilciena mašīnistu. Progresīvā darba tauta, tā pati, kas tagad Eiropā demonstrācijās vicina sarkanus karogus ar visu sirpāmura ķeburu, ar izpratni atzīs, ka miermīlīgā darbaļaužu tēvzeme atjauno savas vēsturiskās robežas. Lepēna ar Varufaki aplaudēs korītī, citi antiliberāļi piebalsos…

    …Kamēr šo rakstu, pa tv kaut kāds pavecs amerikāņu rokmūziķis klāsta, ka nonācis pakoncertēt PSRS sapratis, ka „viņi” nemaz netaisījās ar mums karot. Daudz ir veidu globālam idiotismam…

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu