Koalīcija neatbalsta obligātas bēgļu kvotas Latvijai • IR.lv

Koalīcija neatbalsta obligātas bēgļu kvotas Latvijai

11
Latvijas Republikas robežstabs. Foto: Artūrs Kapša, LETA

Koalīcija šajā nostājā esot vienota, saka Straujuma

Valdošās koalīcijas politiskie spēki ir vienisprātis, ka obligātu bēgļu kvotu noteikšana Latvijai nav atbalstāma.

Koalīcijas partiju sanāksmē pirmdien atkārtoti tika pārrunāts jautājums par Latvijas pozīciju bēgļu kvotu jautājumā un to neattiecināšanu uz Latviju, ziņo LETA.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pēc sanāksmes sacīja, ka koalīcijas nostāja ir vienota – obligātās bēgļu kvotas Latvija neatbalsta. Partneri arī diskutēja par iespējamo argumentāciju, Baltijas valstu vēsturisko pagātni un kopumā pamatojumu tai pozīcijai, ka Latvija ir par solidaritāti, bet pret obligātām kvotām.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK valdes loceklis Jānis Dombrava norādīja, ka pēdējos piecos gados teju divkārt pieaudzis Krievijas pilsoņu skaits, kuri dzīvo Latvijā. Savukārt jaunie priekšlikumi paredz, ka valstis, kur strauji ieplūst trešās valsts pilsoņi, var pieprasīt izņēmuma stāvokli, piebilda Dombrava.

“Mums ir īpaša situācija, tāpēc uz mums nevar attiecināt šo piespiedu mehānismu, bet var brīvprātīgi lemt par šo jautājumu,” rezumēja Dombrava. Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķis Edgars Tavars apliecināja, ka ZZS atbalsta šo pozīciju.

Kā ziņots, Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi pirmos priekšlikumus visaptverošajā pieejā ar mērķi uzlabot migrācijas pārvaldību, norādot, ka Latvijai varētu būt jāuzņem 737 bēgļi.

Kā liecina EK paziņojums, Latvijai no Itālijas būtu jāuzņem 310 bēgļi, bet no Grieķijas – 207. Tāpat Latvijai būtu jāuzņem 220 bēgļi no viņu mītnes zemēm.

Tai pašā laikā pirmdien Eiropas lielvaras Francija un Vācija aicinājušas Eiropas Savienību (ES) pārskatīt plānu uzņemt Eiropā nokļuvušos patvēruma meklētājus. “Nepieciešamas dziļas diskusijas Eiropas līmenī”, lai panāktu līdzsvaru starp “atbildību” un “solidaritāti”, teikts Vācijas un Francijas iekšlietu ministru kopīgajā paziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka vajadzētu vairāk ņemt vērā valstu jau paveikto patvēruma meklētāju uzņemšanā.

Kā ziņots, Eiropas Komisija trešdien, 27.maijā, pieņēmusi pirmos priekšlikumus par bēgļu sadali starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. EK lūgusi ES dalībvalstīm uzņemt 20 000 sīriešu bēgļu un vēl 40 000 bēgļu, kas pašreiz jau atrodas Grieķijā un Itālijā.

Ņemot vērā dažādus rādītājus, arī valsts iedzīvotāju skaitu un bezdarba līmeni, plānots, ka vislielākais skaits bēgļu būs jāuzņem Vācijai un Francijai.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kazenēvs un Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs paziņoja, ka plāns ir jāpārskata un jāpadara taisnīgāks pret bloka dalībvalstīm.

Viņi atgādināja, ka piecas ES dalībvalstis – Francija, Vācija, Zviedrija, Itālija un Ungārija – uzņēmušas 75% no patvēruma meklētājiem.

Francija un Vācija ir gatavas izpētīt ES priekšlikumu, bet “šādam mehānismam jāpaliek pagaidu un izņēmuma, un būtu jābūt daļai no globālās pieejas migrācijai”, teikts ministru kopīgi izdotajā paziņojumā.

Francijas un Vācijas ministri arī aicināja stiprināt ES robežapsardzības aģentūru “Frontex” un izveidot tā sauktos karstos punktus, kas atrastos tuvu bēgļu iebraukšanas vietām un kuros tiktu izskatīti to dokumenti un izlemts, ko ar viņiem tālāk iesākt.

 

 

Komentāri (11)

Neticis 01.06.2015. 21.55

Protams, ka koalīcijas “ēnām” nekustamo īpašumu tirgū 15k TUA īpašnieku ir daudz vēlamāki nekā daži simti nabagu, kuri pat savu vagoniņu nevar nopirkt.

+7
-3
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 02.06.2015. 11.25

Koalīcija neatbalsta obligātas bēgļu kvotas Latvijai

============

Zināma taisnība IR.

Ja Airopa visupirms aizvāks no Latvijas “Sovdepijas bēgļus/virsniekus un famīlijas”, labprāt pieņemsim to vietā Āfrikas bēgļus. Ja neaizvāks, lai gaida, kad beidzot integrēsies jau iemitinājušies mazvalodīgie.

Manuprāt Latvijas “kvotas” jau sen IR pārsniegtass…

+3
0
Atbildēt

0

kristaps_freimanis 02.06.2015. 11.16

Parasts un nožēlojams populisms.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu