Lavrovs: "Melnajā sarakstā" iekļauti tie, kas atbalstīja valsts apvērsumu Ukrainā • IR.lv

Lavrovs: “Melnajā sarakstā” iekļauti tie, kas atbalstīja valsts apvērsumu Ukrainā

17
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Krievija Eiropas politiķu “melno sarakstu” izveidojusi jau pirms gada

Krievija Eiropas politiķu “melno sarakstu” izveidojusi vairāk nekā pirms gada, bet tas bijis slepens, lai pasargātu iekļauto indivīdu “personiskos datus”, pirmdien paziņoja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksejs Meškovs, paužot neapmierinātību ar informācijas nopludināšanu medijiem.

Amatpersona atzina, ka Krievijas saraksts izveidots pirms vairāk nekā gada, reaģējot uz Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Krievijas pilsoņiem, vēsta LETA.

Tajā pašā laikā Krievijas saraksta slepenību Meškovs attaisnoja ar nepieciešamību “aizsargāt tajā iekļauto cilvēku personas datus”.

Meškovs sacīja, ka saraksts iesniegts pēc “Eiropas partneru vairākkārtējiem lūgumiem visa gada garumā”, apgalvojot, ka ikvienai sarakstā iekļautajai personai bija tiesības jebkurā brīdī vērsties Krievijas vēstniecībā savā valstī, lai iegūtu šo informāciju.

Krievijas Ārlietu ministrija sacīja, ka saraksts “konfidenciāli iesniegts ES pārstāvniecībai Maskavā”, lai tā informētu sarakstā iekļautās personas, tādā veidā “atvieglojot dzīvi visiem tiem, kas tajā iekļauti”.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pirmdien paziņoja, ka sankciju sarakstā iekļauti tikai tie ES valstu pilsoņi, kuri “atbalstīja valsts apvērusmu Ukrainā” un atbalstījuši “krievu vajāšanas apstākļu izveidošanos”, ziņo BBC.

Kā skaidroja Lavrovs, Brisele Krievijai lūgusi izsniegt sarakstu “konfidenciālā kārtībā”, un tas, ka šis “melnais saraksts” parādījies atklātībā, esot “ētikas normu pārkāpums”.

Meškovs teica, ka “melnā saraksta” nodošana neesot politisks, bet gan tehnisks solis, norādot, ka no Krievijas puses saraksts vēl joprojām esot konfidenciāls.

Pēc Meškova sacītā, “visa atbildība pilnībā ir uz mūsu Eiropas partneru sirdsapziņas”. “Esam dziļi vīlušies par mūsu Eiropas partneru rīcību. Protams, godprātība nav politiska īpašība, bet, kad cilvēki pārkāpj visas robežas, tas izraisa tikai vilšanos, jo kā gan var ticēt šādiem partneriem,” paziņoja Meškovs.

Vienlaikus Krievijas Ārlietu ministrijas amatpersona arī apgalvoja, ka Krievijas saraksts esot “sagatavots ļoti rūpīgi. (..) Par katru kandidātu pieņemts atsevišķs lēmums ar konkrētu formulējumu, kāpēc šī persona tikusi iekļauta sarakstā”.

Pēc Meškova vērtējuma, Rietumvalstu sankciju saraksti savukārt “veidoti voluntāri. (..) Daļa uzvārdu vienkārši ņemti no “dzeltenās preses” publikācijām”.

Jau ziņots, ka nuele atklātībā nonācis Krievijas izveidotais saraksts ar 89 Eiropas politiķiem un aktīvistiem, kuriem liegts ieceļot Krievijā. Sarakstā iekļauti arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kā arī četri Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā – Sandra Kalniete (V), Inese Vaidere (V), Artis Pabriks (V) un Roberts Zīle (NA). Liela daļa no “melnajā sarakstā” iekļautajiem Eiropas politiķiem ir asi kritizējuši Kremli.

 

Komentāri (17)

Absints 01.06.2015. 14.40

Ko nu Zīle un Vaidere darīs, ka uz Krieviju netiks? Raudās stūrīti?

+6
0
Atbildēt

0

v_rostins 01.06.2015. 14.52

Trakākais, ka tagad politiķu bērnu izglītībai, naudas glabāšanai, atvaļinājumu pavadīšanai un sievu šopingam pārvilkts trekns krusts.

+8
-3
Atbildēt

0

John Geidans 01.06.2015. 15.30

Lavrovs revolūciju Ukrainā dēvē par apvērsumu, min nožēlu par “ES partneru” reakciju (lai gan , ko citu Lavrovs sagaidīja ?). Arī apgalvojums, ka melnajā sarakstā ir iekļauti tie 89 ES valstu pilsoņi, kuri ir atbalstījuši Ukrainu, liek pasmīnēt, jo to pilsoņu skaits visā ES ir mērams miljonos.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu