Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās konservatīvie iegūst absolūto vairākumu (papild.) • IR.lv

Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās konservatīvie iegūst absolūto vairākumu (papild.)

24
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons ar sievu Samantu pie savas rezidences Dauningstrītā. Foto: AFP/LETA

Toriji veidos valdību, nepieaicinot kādu koalīcijas partneri

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās līdzšinējais premjerministrs Deivids Kamerons saglabās premjera krēslu, jo toriji guvuši negaidīti pārliecinošu uzvaru, nodrošinot sev absolūto vairākumu, liecina galīgie rezultāti.

Konservatīvie Apvienotās Karalistes parlamenta apakšnamā izcīnījuši 331 no 650 vietām, kas ir par piecām vietām vairāk nekā nepieciešams absolūtā vairākuma iegūšanai. Lielāko daļu mandātu toriji nodrošinājuši Anglijā.

Skotijā neredzētus panākumus guvusi Skotu Nacionālā partija (SNP), kur tā izcīnījusi 56 no Skotijai atvēlētajām 59 vietām. Iepriekš SNP parlamentā pārstāvēja tikai seši deputāti.

Toriju pašreizējie koalīcijas partneri – liberāldemokrāti – cietuši graujošus zaudējumus, zaudējot 49 vietas, un viņus parlamentā turpmāk pārstāvēs tikai astoņi deputāti.

Leiboristi zaudējuši 26 mandātus un ieguvuši tikai 232 vietas Vestminsterā.

Vēl trīs vietas izcīnījusi velsiešu nacionālistu partija “Plaid Cymru”, bet eiroskeptiskajai Apvienotās Karalistes Neatkarības partijai (UKIP) nāksies apmierināties ar vienu vienīgu mandātu, neskatoties uz to, ka balsu skaitīšanas rezultāti liecina, ka partijas popularitāte krasi augusi.

Vienu vietu parlamentā ieguvuši “zaļie”, ziņo LETA/Reuters.

Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) Vestminsterā, kā iepriekš, būs pārstāvēta ar astoņiem deputātiem.

Partijai “Sinn Fein” pienākas četri mandāti, taču tā tradicionāli atsakās ieņemt viņu izcīnītās vietas Vestminsterā.

Lielbritānijas premjerministrs Kamerons pēc piektdienas tikšanās ar karalieni Elizabeti II pieteicis referendumu par turpmāku Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā, ziņo „Reuters”.

Kā jau prognozēts, Kamerons nevar atkāpties no paša iepriekš rosinātā jautājuma par dalību ES. „Jā, mēs noturēsim referendumu par mūsu nākotni Eiropā,” teica Kamerons.

Opozīcijas līderis Eds Milibends atzinis leiboristu partijas sakāvi vēlēšanās. „Lai arī balsu skaitīšana turpinās, tomēr jāatzīst, ka šī leiboristu partijai bija ļoti smaga un vilšanās pilna nakts,” 8.maija rītā teica Milibends.

Pēc viņa teiktā, partijai nav izdevies uzlabot vēlēšanu sasniegumu Anglijā un Velsā, bet Skotijā leiboristus, pēc Milibenda teiktā, „nospieda nacionālisma vilnis”. Pats Milibends spējis saglabāt savu parlamentārieša mandātu.

(papildināta visa ziņa)

 

Komentāri (24)

LoveLove 08.05.2015. 16.59

Konservatīvo uzvara liecina, ka vēlētāji spēj novērtēt Lielbritānijas ekonomikas atlabšanu, kas ļāva Lielbritānijai kļūt par 5. spēcīgāko ekonomiku, apsteidzot Franciju. Konservatīvo partijas ekonomikas programma paredz budžeta izdevumu samazināšanu, kas noteikti nav populistisks solījums un produktivitātes palielināšanu, kas vērsts uz konkurētspējas celšanu. Lielbritānijas vēlētāji ir balsojuši pragmatiski, vērtējot konservatīvo valdības sniegumu un acīmredzot, tas viņus apmierina, ja reiz tiek dota iespēja turpināt. Patīkami, ka vienā no ekonomiski spēcīgākajām Eiropas valstīm vēlētāji nav ļāvušies populismam.

+9
-1
Atbildēt

0

Austras koks 08.05.2015. 10.10

Leiboristi (faktiski – socdemi) dabūjuši pa kāju, bet liberāļi vispār kļuvuši par margināļiem (12 vietas 650).

+9
-2
Atbildēt

2

    Austras koks > Austras koks 09.05.2015. 10.06

    Kāda man daļa gar UKIP? Man viņi neinteresē, vismaz kamēr ir marginālā statusā. Un labāk tur lai arī paliek. Bet vajadzīgi viņi ir, lai konservatīvie pārāk neaizslīd mūsdienu ačgārnā liberālisma (kam vairs nav nekāda sakara ar sākotnējo liberālismu) virzienā.

    Un nu jau pēc tālākas balsu saskaitīšanas liberāļiem izrādās tikai 8 vietas :)))

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Aigars Brauns > Austras koks 08.05.2015. 15.47

    Un naciķi UKIP ar klaunu Faražu priekšgalā vispār dabūjuši tikai VIENU vietu parlamentā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

Aldis-2 08.05.2015. 11.55

Citāts: “bet Skotijā leiboristus, pēc Milibenda teiktā, „nospieda nācionālisma vilnis”.”

“Le Monde” par to raksta mazliet detalizētāk:

“Le Labour, qui détenait 40 des 59 sièges de députés écossais, n’en garde qu’un seul,à Edimbourg. Le Parti national écossais, qui n’en possédait que 6, en a conquis un total de 56.”

(Leiboristi, kuŗiem bija 40 no 59 deputātu vietām Skotijā, saglabājuši tikai vienu, Edimburgā. Skotu nācionalā partija, kuŗai bija tikai 6 vietas, ir guvusi kopumā 56.)

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu