Nacionālajā teātrī pirmizrāde režisora Valtera Sīļa iestudējumam "Prāts" • IR.lv

Nacionālajā teātrī pirmizrāde režisora Valtera Sīļa iestudējumam “Prāts”

31
Izrādes publicitātes attēls

Izrāde par to, ko varam paspēt izdarīt pirms savas nāves

Latvijas Nacionālā teātra “LMT Jaunajā zālē” trešdien, 22.aprīlī plkst.18.30 pirmizrādi piedzīvos amerikāņu autores Margaretas Edsones luga “Prāts” Valtera Sīļa režijā, raksta aģentūra LETA. 

“Luga nav par ārstiem un pat ne par vēzi. Tā ir par labestību, parādot augstprātību. Tā ir par līdzjūtību, parādot neiejūtību,” par lugu izsakās Edsone. 

Izrāde stāsta par angļu literatūras profesori Vivjēnu Bēringu, kura visu mūžu ir pētījusi dzīvības un nāves attiecības 17.gadsimta izcilā angļu autora Džona Dona dzejā, bet tad viņai atklāj audzēju. Lugas autore apmet paradoksālu kūleni , jo galvenā varone pati kļūst par izpētes objektu eksperimentā ar paredzamu rezultātu. Un izrādās, ka galvenais jautājums visiem ir kopīgs. Ko mēs paspēsim pirms savas nāves?

Galvenajā lomā būs redzama Daiga Kažociņa, pārējās lomās – Ivars Puga, Kaspars Aniņš, Madara Botmane, Astrīda Kairiša, Ilze Blauberga, Klāvs Mellis un Uldis Sniķeris. 

AIDS un vēža slimnieku kopēja ar universitātes izglītību renesanses literatūrā Edsone šo lugu uzrakstīja 20.gadsimta 90.gados – 30 gadu vecumā. Vairāk nekā astoņus gadus luga netika iestudēta, jo nevienam teātrim nešķita, ka kādu varētu interesēt stāsts par angļu dzejas profesori, kurai tiek atklāts vēzis pēdējā stadijā. Tomēr gadu tūkstošu mijā luga piedzīvoja sensacionālus panākumus – tā ieguva Pulicera balvu kā gada labākā luga. Kopš tā brīža ir vairākkārt iestudēta Brodvejā un piedzīvojusi pirmizrādes daudzās Eiropas valstīs. Pēc lugas motīviem ir uzņemta televīzijas filma un tapusi Marko Tutino laikmetīgā opera, kas iestudēta Milānas operteātrī “La Scala”. 

Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu