Bērziņš: Lēmumu kandidēt uz prezidenta amatu ietekmēs ārpolitiskā situācija • IR.lv

Bērziņš: Lēmumu kandidēt uz prezidenta amatu ietekmēs ārpolitiskā situācija

37
Andris Bērziņš. Foto: Evija Trifanova, LETA

Āboltiņa: Prezidenta amata kandidāts, visticamāk, nebūs no „Vienotības”

Pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmumu par otrreizēju kandidēšanu uz augsto amatu ietekmēšot ārpolitiskās situācijas attīstība kaimiņos, it sevišķi Krievijā. To viņš paziņoja trešdien LTV raidījumā „Rīta Panorāma”.

„Mans lēmums ir atkarīgs no situācijas, kā tā attīstīsies pasaulē, it sevišķi no tās situācijas, kas ir kaimiņos – Krievijā,” teica Bērziņš.

Vai Bērziņš kandidēs uz amatu, viņš atkal atkārtoja, ka to paziņos aprīļa sākumā – trīs mēnešus pirms prezidenta amata kandidātu izvirzīšanas. Taču viņš piebilda, ka tas neliedz izvirzīt arī citus kandidātus. Atbalstu Bērziņam līdz šim paudusi tikai Zaļo un zemnieku savienība.

Valsts prezidenta amata kandidāts, visticamāk, nebūs no “Vienotības”, trešdien intervijā telekanāla LNT raidījumam “900 sekundes” atzina “Vienotības” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Uz jautājumu, ja partijas biedri vēlēsies viņas kandidatūru virzīt Valsts prezidenta amatam, vai viņa piekritīs, Āboltiņa paskaidroja, ka ir jāņem vērā varas sadalījums un līdzsvars. “Vienotība” ir uzņēmusies atbildību par valdības vadīšanu. Varas līdzsvara izjaukšana, varētu izraisīt nestabilitāti valdībā.

Savukārt uzņēmējs un holdinga “UPB” pārstāvis Uldis Pīlēns otrdien LTV raidījumā “1 : 1” teica, ka, izvēloties Valsts prezidentu, valsts amatpersonām nevajag kārtot “aizmugures notikumus”, bet gan saprast, kuras no valsts autoritātēm spēj Latvijas sarežģītajā un mainīgajā situācijā sabiedrībai norādīt pareizo attīstības virzienu, vienlaicīgi saglabājot nostāju pret Rietumiem un pietiekamu diplomātiju attiecībās ar Austrumiem, un, pats galvenais, iedvesmojot Latvijas sabiedrību.

Konkrētus uzvārdus uzņēmējs nesauc, taču atzīst, ka redz Latvijas sabiedrībā cilvēkus, kam piemīt iepriekš minētās spējas.

“Jaunā ģeopolitiskā situācija uzliek milzīgu atbildību partijām – prezidenta izvēle jāveic daudz atbildīgāk, jo gadījumā, ja atkārtosies līdzīgi scenāriji kā iepriekš, uzticības līmenis partijām var kristies līdz kritiskam līmenim, kas var apdraudēt situāciju valstī,” brīdināja Pīlēns.

Viņš gan uzsvēra, ka nekaunas par to, ka savulaik piedalījies kuluāru sarunās, kuru rezultātā par Valsts prezidenti ievēlēta Vaira Vīķe – Freiberga.

Kā ziņots, koalīcijas partijas vienojušās, ka jautājumā par kopīgā Valsts prezidenta amata kandidāta izraudzīšanos notiks diskusijas ar sabiedriskajām organizācijām. Sarunās ar sabiedriskajām organizācijām politiķi piedalīsies kā novērotāji, lai dzirdētu, ko sabiedrība sagaida no Valsts prezidenta kandidāta.

Savu kandidātu prezidenta amatam pieteikusi arī Latvijas Reģionu apvienība, tam izvirzot savu līderi Mārtiņu Bondaru.

Trešdien Bērziņš intervijā arī teica, ka lēmums par profesionālo armiju ir bijis pareizs. Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu nav nepieciešams. Viņš stāstīja, ka vakar Nacionālās drošības padomes sēdē minētais jautājums tika aktualizēts un izvērtēts jau paveiktais. “Sarunā secinājums bija viens, proti, lēmums ieviest profesionālo armiju bija pareizs, jo tikai šāds militārs veidojums daudz efektīvāk spēs nodrošināt valsts aizsardzību,” sacīja prezidents.

Viņaprāt, pašlaik Latvijas aizsardzības sistēma ir veidota tā, ka to sargā ne tikai profesionāla armija, bet arī citas struktūrvienības, piemēram, zemessardze un robežsardze, tāpēc domāt par obligātā militārā dienesta atjaunošanu nebūtu pamata, jo jāatceras, ka atgriešanās pie šādas sistēmas prasītu lielus izdevumus valsts budžetā.

“Sākt jaunus plānus nebūtu vajadzīgs, gluži pretēji, vajag stiprināt jau esošo un pielikt visas pūles, lai tagadējie Latvijas militārie spēki attīstītos,” piebilda Bērziņš.

 

Komentāri (37)

dzeris49 11.03.2015. 09.42

“Taču viņš piebilda, ka tas neliedz izvirzīt arī citus kandidātus…” – paldies, dementais blēdi, Lemberga ZZS, PLL, un SC ielikteni, ka “atļāvi”, un prieks dzirdēt, ka demence vēl nav aizgājusi tik tālu, ka uzskati sevi par vienīgo iespējamo kandidātu.

Un, ļoti intersanti, kādai jābūt “situācijai”, lai Bērziņš varētu pretendēt graut šīs valsts prestižu vēl 4 gadus, kāpēc žurnalisti viņam to nepajautāja?

+16
-2
Atbildēt

2

    andrejs > dzeris49 11.03.2015. 09.58

    Un, ļoti intersanti, kādai jābūt “situācijai”

    ———————–

    tik tiešām – varēja taču apstāstīt šos dažādos scenārijus. Kas viņam “liktu” palikt, kas – aiziet.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > dzeris49 11.03.2015. 13.11

    Matematika un tirgus ekonomika taču skaidri parāda vēlētāju gribu, jo kāda saeima, tāda valdība, tāds prezidents , tāds ģenerālprokurors utt! tautas griba taču ir svēta un prezidenta amats, kā var saprst, pieder ZZS! Kur nu vēl skaidrāk tiek pateikts!

    Saeimas priekšsēdētāja taču ir Mūrniece, Premjere Straujuma un ko tad ZZS, tai pienākas visaugstākais valsts amats. Kam tas vēl nav skaidrs. Darba, amatu un pienākumu dalīšana!ja labāka ZZS nav par Bērziņu, ko likt par prezidentu, tad ko darīt? Nevar taču likt bezpartejisku kandidātu, un , ja nu tas nav atkal bijis ZZS sarakstā, kā bezpartejisks , ko tad! Vai arī ir?

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Zorro kundziņš 11.03.2015. 10.04

Bērziņam dikti dikti nepatīk tieša un skaidra runa, tādi neveikli, mīklaini izteicieni, – tas tak daudz jaukāk, – intriga saglabājas un tauta gaida un klausās viņā.. Iepriekš ar,- sacīja, ka lēmums par braukšanu uz Maskavu 9. maijā esot jau sen pieņemts, – bet kāds tas galu galā ir, to dabūjām uzzināt tik ar kādu pāris mēnešu kavēšanos.

Tagad arī izklausās līdzīgi, – lai visa Latvija elpu aizturējusi ieklausās, un lai nu mēģina tagad no viņa sacītā izlobīt, – ko viņš ar to tieši domājis. Vai viņš tā kā gaida, ka Kremlim nāks kāds atslābums un Bērziņš tad varētu šitā pat rullēt tālāk, vai arī – ja “situācija kaimiņos” kļūs vēl saspringtāka, – vai tad viņš beidzot uzskatīs, ka nu tiešām nav piemērots šim amatam, vai taisni otrādi – sevi par stabilitātes garantu iztēlosies.. Ej nu saproti..

+14
-1
Atbildēt

5

    Ēriks > Zorro kundziņš 11.03.2015. 13.50

    Katrā ziņā,cik atceros,sevišķi labi Viņķele pārzin šīs problēmas – tagadējie pensionāri neko nav saražojuši un nopelnījuši,ka pat privatizētājiem nebija ko privatizēt,un katram puikam reiz jāsaģērbjas kā meitenei,tad viņš izaugšot par īstu…

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Bet > Zorro kundziņš 11.03.2015. 13.17

    Nē, Džeri, jo cik zināms, jo lielāks aktieris, jo un garāka pauze!Uh, un kāda intriga visiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Zorro kundziņš 11.03.2015. 15.24

    Bērziņš nav aktieris, bet, Lemberga un SC maronete, kuru rausta aiz diedziņiem, no viņa paša pat pauzes nav atkarīgas, ja tikai tās nav viņa demences izpausmes.

    No otras puses – nav ko raudāt, Bērziņš mums ir īstais, un to parādīja balsojums par ZZS pēc Bērziņa iebīdīšanas no Lemberga un SC puses, tātad, “tautai” patīk, vai arī, “tauta” nespēj sareizināt divreiz divi un nespēj izdarīt nekādus secinājumus pat no acīmredzamiem faktiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > Zorro kundziņš 11.03.2015. 13.10

    > dzeris49

    “Jo politiķis guudrāks, kompetentāks, un godīgāks, jo skaidrāk un vienkāršāk tas izsakās”

    Tāpēc man tā patīk Viņķele,- izsakās skaidri, pamatoti, neslēpjot personīgo viedokli, vienmēr pārzinot problēmu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Zorro kundziņš 11.03.2015. 10.06

    Jo politiķis guudrāks, kompetentāks, un godīgāks, jo skaidrāk un vienkāršāk tas izsakās, un, otrādi ( Bērziņa variants).

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

andrejs_gr 11.03.2015. 09.55

Ko viņš ar to domāja??!! Un kāpēc tieši aprīļa sākumā paziņos, bet ne marta beigās vai maija sākumā? Āboltiņas teiktais liecina, ka AB iespējas saglabājas. Iespējams, ka Lembergs ir izvirzījis nosacījumu – vai nu AB paliek un arī valdība paliek tāda, kāda ir, vai arī ir cits prezidents, bet tad mainās valdības vadītājs, kas nāk no ZZS.

+12
-2
Atbildēt

4

    aivarsk > andrejs_gr 11.03.2015. 13.44

    Baiba, es piekrītu, sliktāk jau noteikti nebūs.

    Levitu par prezidentu. Tikai V nebūs mierā… Solvita…. Ko dos solvitai?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Baiba > andrejs_gr 11.03.2015. 13.37

    Nepavisam nebūtu slikti, ja bailīgo pensionāri Straujumu nomainītu jauna zinātniece un šaha lielmeistare.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > andrejs_gr 11.03.2015. 12.58

    Tas taču jau ir iestrādāts valdību un Saeimas prezidiju veidojot pēc Saeimas vēlēšanām!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > andrejs_gr 11.03.2015. 10.05

    Ļoti ticams variants.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu