Ceturtdien LTV rādīs dokumentālo filmu "Kurši" • IR.lv

Ceturtdien LTV rādīs dokumentālo filmu “Kurši”

20
Kadrs no filmas "Kurši"

Režisori Raitis Ābele un Lauris Ābele. Sākums plkst.19.30

Otrdien, 10.martā kinoteātrī “Splendid Palace” notika režisoru Raita Ābeles un Laura Ābeles populārzinātniskās dokumentālās filmas “Kurši” prezentācija, raksta aģentūra LETA. Televīzijas pirmizrādi filma piedzīvos ceturtdien, 12.martā plkst.19.30 Latvijas Televīzijas 1.kanālā. 

“Ideja par filmu radās pēc studijām Ņujorkā. Kad vietējais amerikānis – Bronksas televīzijas vadītājs – teica man, ka zinot Latviju tās pagānu cilšu dēļ, nodomāju, ka šis stāsts ir jāturpina, jo mani novērojumi liecina, ka liela daļa no mums pašiem dažādu iemeslu dēļ nemaz nezina savas vēstures aizraujošākās lapaspuses,” pastāstīja Raitis Ābele. Populārzinātniskā dokumentālā filma “Kurši” ir 26 minūtes gara un domāta plašākai auditorijai bez specifiskām zināšanām vēsturē. Filma stāsta par vienu no senajām baltu tautām – kuršiem, kas vēlāk izveidoja latviešu nāciju. 

Izmantojot inscenētas vēsturiskas ainas, intervijas ar pazīstamiem vēsturniekiem, 3D datoranimācijas rekonstrukcijas un kartes, filma aizraujošā un dinamiskā veidā stāsta par šo drosmīgo un kareivīgo mūsu senču cilti, kas ne tikai lika nodrebēt saviem skandināvu kaimiņiem, bet arī bija vieni no pēdējiem pagāniem Eiropā un saglabāja savus rituālus līdz pat 19.gadsimtam. 

Filmas operatori ir Mārcis Ābele un Jānis Indriks. Filmas vizuālo risinājumu veidojis Aigars Gercāns, oriģinālā mūzika ir Kaspara Bārbala un studijas “Lauska” darbs. Filmas producents ir “Tritone studija”. Tā tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda, “Tritone Studio”, ”BB Rental”, “Mute studija”, Arkada Pictures” un “Order Order” atbalstu. Vēsturiskajās rekonstrukcijās filmas veidotājiem palīdzējis Mārtiņs Ruģēns un organizācijas “Ugunszīme”, “Senatne”, Rodenpoys”, “Exercitus Rigensis”, ”Grobiņas kuršu vikingu apmetne” un “Uldevena koka pils”. 

Filmas treileris apskatāms šeit

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu