Vācija noraida ziņas par atteikumu piegādāt Lietuvai bruņumašīnas (papild.) • IR.lv

Vācija noraida ziņas par atteikumu piegādāt Lietuvai bruņumašīnas (papild.)

39
Lietuvas karodziņi. Foto: Ieva Lūka, LETA

Vācu laikraksts ziņoja, ka Vācija atsakās piegādāt Lietuvai modernas bruņumašīnas

Vācijas federālā valdība noraidījusi svētdien medijos izskanējušo ziņu, ka tā atteikusies piegādāt Lietuvai modernās bruņumašīnas “Boxer”, ziņo LETA/DW.

“Šī informācija neatbilst patiesībai,” pirmdien Berlīnē paziņojis Aizsardzības ministrijas pārstāvis. “Esam gatavi darīt visu, lai atbalstītu Lietuvu šajā darījumā,” viņš uzsvēris.

Savukārt Vācijas kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts norādījis, ka Vācija “piešķir lielu nozīmi savu NATO partneru armiju nostiprināšanai un attīstīšanai un visu partnervalstu atbalstīšana ir pašsaprotama lieta”.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis vienlaikus gan piebildis, ka Vācija pašlaik nevar atļauties nodot Lietuvas rīcībā Bundesvēra šobrīd izmantoto bruņutehniku, kā tas darīts pirms dažiem gadiem.

Jau ziņots, ka Vācijas federālā valdība noraidījusi Lietuvas lūgumu piegādāt tai modernās bruņumašīnas “Boxer”, svētdien vēstīja laikraksts “Welt am Sonntag”.

Vācijas Aizsardzības ministrijā ziņu aģentūrai DPA apstiprināja laikrakstā publicēto informāciju. “Bundesvēra bruņoto transportlīdzekļu nodošana vai arī tādu mašīnu tālākpārdošana, kuras tiks ražotas tuvākajos gados, nav paredzēta,” laikraksts citē Aizsardzības ministrijas pārstāvja teikto.

Atbilstoši viņa sacītajam Vācija kopumā “pozitīvi vērtē Lietuvas bruņoto spēku modernizāciju, ņemot vērā pieaugošās vajadzības, kas ir saistītas ar NATO dalībvalstu drošību”, un tā centīsies atbalstīt Lietuvu “iespējamā robežās”.

Lietuvai bruņumašīnu piegādes atteiktas, jo ir jāgādā par Bundesvēra vajadzību apmierināšanu.

Lēmums izpelnījies Vācijas “lielās koalīcijas” partiju militāro ekspertu nopēlumu.

Sociāldemokrāts Rainers Arnolds norādīja, ka Vācijas interesēs ir “nostiprināt NATO Baltijas valstu partneru iespējas”, tā labā darot visu, atskaitot sauszemes karaspēka nosūtīšanu uz šo reģionu.

Ņemot vērā pieaugošos Krievijas draudus, Baltijas valstis ir jāatbalsta tik lielā mērā, cik tas ir iespējams, izrādot pretimnākšanu to centiem iegādāties bruņutransportierus “Boxer”, sacīja Kristīgi sociālās savienības Bundestāga deputāts Florians Hāns.

Februāra sākumā NATO pieņēma lēmumu par alianses austrumu robežu nostiprināšanu, ātrās reaģēšanas spēku un jaunu komandpunktu izveidošanu, cita starpā arī Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (39)

west 22.02.2015. 14.51

Jebkurš ražotājs būtu laimīgs par papildu pasūtījumu un tam sekojošo peļņu. Kopš kura laika vācieši nespēj kaut ko saražot, ja tam ir pieprasījums ? Muld atkal kārtējo reizi Putina draugi.

Ir jāuzmanās no visiem šiem mistrāļu pārdevējiem un bruņumašīnu taupītājiem. No šīm merķelēm un olandiem. Tiem krievu gāzes truba ir dārgāka par kaut kadu tur Baltijas neatkarību un drošību

Vienīgā reālā cerība ir uz ASV. Tā ir vienīga vara, kas spēj paņemt pie rīkles austrumu diktatūru.

+17
-1
Atbildēt

1

    nomale > west 22.02.2015. 15.25

    Šajā gadījumā ražotāja ir Vācija kā valsts, nevis kāds vācu uzņēmums. Ieročus tikai francūži ir gatavi pārdot jebkurā modifikācijā un jebkurā apjomā kaut pašam velnam. Pārējās valstis, pat Krievija, šķiro ko pārdot un ko ne. Wikipēdijā Boxeri neuzrādās nedz pie pasūtītās, nedz pārdotās tehnikas. Tie ir tikai to izstrādātājvalstu rīcībā.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

J.Biotops 22.02.2015. 12.32

Pat ja bundesvērs būtu nolaists līdz klinķlim, tieši tas ir vēl viens iemesls palīdzēt ar bruņojumu tiem, kas varbūt labāk zinās, kur un kad to pielietot. Jo vairāk tāpēc, ka grib pirkt, nevis diedelē dāvanas, kā visādi grieķi.

+13
-1
Atbildēt

3

    andrejs > J.Biotops 22.02.2015. 15.46

    Esmu pārliecināts, ka vācieši ieklausās Ināras Mūrnieces kritiķos tepat Latvijā. Pareizlatvieši taču zina, ka jārīkojas saskaņā ar Eiropas kopīgajiem :) lēmumiem. Un mēs jau VISI “zinām”, ka arī ASV negrib piegādāt ieročus.

    Viss štokos – jūtama vienota politika .

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 23.02.2015. 11.27

    kā rokās pēc laika nonāks Ukrainas tagadējo ģenerālu valdījumā nokļuvušas kara mantas

    ————————–

    Nez vai tas būs īstais iemesls. Pašlaik ASV met no lidmašīnām ieročus absolūti nezināmiem kurdu nemierniekiem, kurus agrāk visi draudzīgi uzskatīja par Turcijas teritoriālās integritātes grāvējiem. Tikpat labi arī šie ieroči dažādu iemeslu dēļ var nonākt pie Islama valsts kaujiniekiem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 22.02.2015. 17.27

    Andrejs > neredzēju nekādas vajadzības apspriest Mūrnieces patriotismu pie raksta par vācu ieroču pārdošanu Lietuvai, bet jau patriotiski uzprasījāties…

    Neinteresēja sevišķi šī dāma, tomēr nevaru nepamanīt dažas līdzības ar te blakus apspriestiem grieķu politikāņiem – poza svarīgāka par saturu un tautai tīkamo parunāt nekad nav slinkums, ja zināms, ka par sekām atbildības maz. Tomēr pat patriotiem vajadzētu redzēt, ka starp ieroču pārdošanu NATO valstij (zinām jau – amerikāņi sagrābuši?) Lietuvai un viscaur pretrunu plosītai Ukrainai ir diezgan daudz atšķirību. Nu kaut viena – kā rokās pēc laika nonāks Ukrainas tagadējo ģenerālu valdījumā nokļuvušas kara mantas un cik droši, ka tās tiks izlietotas, kā mums patiktu?

    Tas nenozīmē ka zinu, ko un cik (ne)pārdot Ukrainai, bet tikai to, ka neredzu tēmas ietvaros tās līdzību ar Lietuvu, toties, ja vēlaties – patriotiskās Mūrnieces līdzību ar citiem populistiem pats norādījāt.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

dzeris49 22.02.2015. 13.15

Viss ir, visdrīzāk, elementāri, tas var nepatikt Krievijai, ko vācieši negrib kaitināt kaut kādas tur Lietuvas dēļ.

Ņemot vērā šo, visu to attieksmi pret Ukrainu, un Rietumu nevēlēšanos kaitināt Krieviju, iespējams pat, pamatotu, kas ir viens no svarīgākajiem to rīcības motīviem, personīgi man absolūti nav ticības, ka, ja Baltijas valstīs ienāks krievu tanki, kāds bundesvers vai kāds cits, izņemot, varbūt, amerikāņus, ies mūsu dēļ karot ar Krieviju, gan jau atradīs kādu ieganstu, kāpēc to, nekādā gadījumā, nedrīkst darīt, mūsu pašu labā, tāpat, kā Ukrainai nedrīkst piegādāt ieročus, protams, tikai pašu ukraiņu labā.

+14
-2
Atbildēt

4

    andrejs > dzeris49 22.02.2015. 15.48

    Kā tad, piemēram, ar ukraiņu biedrības priekšnieka tiesāšanu? Tur sirdsgudrie vainīgi vai IeM?

    ————————————-

    Gan jau pareizlatvieši zinās kā ir pareizi…

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > dzeris49 22.02.2015. 15.14

    Kaut kā līdzībās atgādina šo

    https://www.youtube.com/watch?v=W9rk4eVtYu8

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 22.02.2015. 13.42

    Kā tad, piemēram, ar ukraiņu biedrības priekšnieka tiesāšanu? Tur sirdsgudrie vainīgi vai IeM

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 22.02.2015. 13.29

    Domāju, ka tādi iegansti neoficiālās sarunās tiek apspriesti un koriģēti jau gadus desmit, kopš iekļuvām NATO. Pirms tam gāja pavisam atklāti. Vienīgais, ko varam darīt – mazināt (diemžēl – ne novērst) iespēju tādus ieganstus kritiskā brīdī piemērot.

    Tam pirmais, kas nepieciešams – uzturēt iekšējo kārtību. Tā, lai tie, kam Krievija gatava nākt palīgā, nepaspēj pacelt galvas un viņiem nepieciešamie atbalstītāji, sirdsgudrie latvju bāleliņi – pievienoties. Tieši par pēdējo šaubas vislielākās.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu