Mūžībā aizgājis diriģents Roberts Zuika • IR.lv

Mūžībā aizgājis diriģents Roberts Zuika

25
Roberts Zuika grāmatas ''Izredzētie'' atvēršanas svētkos Latvijā 2008.gadā. Foto: Jānis Saliņš, F64

Ilggadējais Dziesmusvētku virsdiriģents un pedagogs miris ASV 102 gadu vecumā

Mūžībā aizgājis Roberts Zuika, latviešu koru kultūras leģenda, ilggadējais un enerģiskais diriģents, Dziesmu svētku virsdiriģents, kultūras darbinieks, pedagogs un publicists, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Kulturasdiena.lv. Diriģents aizgājis mūžībā 4.februārī ASV, Kalamazū, 102 gadu vecumā.

“Roberts Zuika ir nelokāms Latvijas patriots, to viņš pierādījis visā savā karavīra, mūziķa, skolotāja un latviskas ģimenes tēva mūžā, kura lielākā daļa ritējusi svešumā – Vācijā, Anglijā un ASV. Roberts Zuika ir bijis virsdiriģents Dziesmu svētkos Toronto, Klīvlendā, Bostonā, Čikāgā, Eiropas Dziesmu svētkos Hannoverē un Londonā, 32.kultūras dienās Austrālijā. Kopš 1990.gada viņš bijis klāt un diriģējis arī visos Dziesmu svētkos Rīgā,” par godu XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem izdotajā “KDi” numurā 2013.gadā rakstīja Inese Lūsiņa.

Zuika dzimis 1913.gada 20.janvārī Madonas pusē, Lubejas pagastā, mācījies Rīgas skolotāju institūtā, strādājis Kocēnu pagasta pamatskolā un vadījis vairākus korus. 1943.gadā viņš iesaukts latviešu leģionā. Pēc Otrā pasaules kara Zuika devies bēgļu gaitās uz Vāciju, Angliju un ASV, kur nodzīvojis visu atlikušo mūžu. 2003.gadā viņam pasniegts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Zuika līdz ar citiem izciliem Dziesmu svētku virsdiriģentiem aprakstīts 2008.gadā izdotajā Ilmas Grauzdiņas grāmatā “Izredzētie”.

“Ja mana sirds apstāsies, esmu atbraucis tur, kur vēlos būt apbedīts” – ieradies uz Dziesmusvētkiem 2013.gada jūlijā intervijā “Ir”emocionāli atzinās no Amerikas atbraukušais simtgadnieks Roberts Zuika. Lasiet “Ir” rakstu par Robertu Zuiku “Latvijā visi gani dziedāja”.

Komentāri (25)

traductrice 06.02.2015. 12.59

Nodzīvots apbrīnojami garš un bagāts mūžs. Vairums dziesmu svētku dalībnieku par diriģentu Zuiku pirmo reizi uzzināja, kad viņam jau bija pāri 80 gadiem, un neskatoties uz šo sirmo vecumu, viņš vēl 20! gadus ir bijis aktīvs Dziesmu svētku tradīciju turpinātājs. Zemes mūžu diriģents ir nodzīvojis, tagad var novēlēt viņam saules mūžu mūsu tautas atmiņā.

+10
-1
Atbildēt

0

Bet 06.02.2015. 13.47

Atceros sirmo vīru un lielisko diriģentu vēl no nesenajiem Dziesmu svētkiem. Man tomēr ir un bija liels prieks, ka viņš varēja nodzīvot līdz Latvija kļuva brīva un diriģēt lielo kopkori Mežaparka estrādē!

Gaišs cilvēks vislabākajā nozīmē. Lai viņam vieglas smiltis.

+7
-1
Atbildēt

0

andrejs 06.02.2015. 13.36

Roberts Zuika ir nelokāms Latvijas patriots, to viņš pierādījis visā savā karavīra, mūziķa, skolotāja un latviskas ģimenes tēva mūžā, kura lielākā daļa ritējusi svešumā – 2013.gadā rakstīja Inese Lūsiņa.

Zuika dzimis 1913.gada 20.janvārī Madonas pusē, Lubejas pagastā, mācījies Rīgas skolotāju institūtā, strādājis Kocēnu pagasta pamatskolā un vadījis vairākus korus. 1943.gadā viņš iesaukts latviešu leģionā.

————————————————–

Šito gan IRsim nevajadzēja rakstīt. Kopš kura laika dienestu SS leģionā “laptviešu liberāļi” uzskata par Latvijas patriotisma izpausmi… Dabūs vēl pa mizu no saviem maizes devējiem.

+1
-9
Atbildēt

2

    andrejs > andrejs 06.02.2015. 16.25

    netikai pēc padomju štampiem??

    ——————–

    nevis pēc padomju, bet pēc rietumu liberāļu štampiem.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    KVAUKŠĶIS > andrejs 06.02.2015. 14.14

    Esiet viens no maizes devējiem ja variet tā kautko apgalvot?

    Vai nebūtu pēdejais laiks sāk mūsu vēsturi un cilvēkus diferencētāki skatīt un netikai pēc padomju štampiem??

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu