Par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu Saeima varētu spriest nākamnedēļ (papild.) • IR.lv

Par atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu Saeima varētu spriest nākamnedēļ (papild.)

112
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Brigmanis: Koalīcijas līgums vairs nav spēkā, “Vienotība” un NA to sagrāvušas

Saeimai nākamnedēļ būs jāpabeidz jautājuma izskatīšana par grozījumiem Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, ziņo LETA.

Saeimas Prezidijam nākamajā sēdē būs jālemj par šā likumprojekta iekļaušanu parlamenta sēdes darba kārtībā. Tomēr Saeimas Juridiskajā birojā skaidroja, ka Saeima lēmumu par šo likumprojektu vēl nav pieņēmusi, tāpēc tā izskatīšana būtu jāpabeidz un jāiekļauj darba kārtībā.

Sākotnēji, pirmajā balsojumā, ar nelielu pārsvaru šis likumprojekts tika noraidīts. Likumprojektu atbalstīja 43 deputāti no “Vienotības”, “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Pret bija 21 parlamentārietis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un “No sirds Latvijai” (NSL), savukārt 23 deputāti no “Saskaņas” un arī ZZS atturējās.

Vēlāk deputāti aicināja pārbalsot šo jautājumu, tomēr turpmākajos divos balsojumos piedalījās mazāk par pusi deputātu, tātad nebija kvoruma. Par atklātu prezidenta ievēlēšanu, tāpat kā iepriekš, balsoja “Vienotība”, VL-TB/LNNK un LRA, savukārt “Saskaņa”, ZZS, kā arī NSL balsojumos nepiedalījās.

Ņemot vērā šo situāciju, sēdē tika izsludināts tehniskais pārtraukums, bet vēlāk deputāti rosināja izskatīt nākamos darba kārtības jautājumus. Tātad šodien lēmums par Satversmes grozījumiem netika pieņemts un deputātiem pie šā jautājuma būs jāatgriežas.

Pat ja likumprojekts tiks nodots izskatīšanai komisijās, pašlaik parlamentā tam nav divu trešdaļu deputātu atbalsta, kas nepieciešams Satversmes grozījumu pieņemšanai.

Starp valdošajām partijām jau pirms nedēļas raisījās domstarpības saistībā ar šo likumprojektu, jo koalīcijas līgumā noteikts, ka par Satversmes grozījumiem partneriem jābūt vienotam viedoklim.

Brigmanis: Koalīcijas līgums vairs nav spēkā, “Vienotība” un NA to sagrāvušas

Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadītās valdības koalīcijas līgums pēc būtības vairs nav spēkā, jo “Vienotība” un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK to sagrāvušas, atbalstot izmaiņu veikšanu Satversmē, par kurām nav panākta vienošanās koalīcijā, ceturtdien sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Viņš gan piebilda, ka minētā iemesla dēļ valdības krišana nav gaidāma.

“Vienotība” un Nacionālā apvienība ir ļoti apzināti pārkāpušas koalīcijas līgumu, taču politiķim nav saprotams, kāpēc partneri šādi rīkojušies, sacīja Brigmanis.

ZZS frakcijas vadītājs iepriekš norādīja, ka šādi koalīcijas partneru soļi atraisa rokas politiskajam spēkam rīkoties pēc saviem ieskatiem. ZZS gan to neplāno izmantot negatīvā veidā.

Pēc valdošo politisko spēku dažādās nostājas balsojumā par Satversmes grozījumiem koalīcijā varētu būt skarba vārdu apmaiņa, tomēr nopietnu sekas partneru attiecībās tam nebūs, uzskata partijas “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa.

Taujāta, vai šodienas rīcībai varētu būt nopietnas sekas, Āboltiņa teica, ka, visticamāk, tādu nebūs, bet varētu notikt “skarba vārdu apmaiņa, kurā viena puse mēģinās otrai pārmest koalīcijas līguma pārkāpumus”.

Vienlaikus politiķe pauda, ka kopumā koalīcijas partneriem ir daudz svarīgu risināmu jautājumu, pie kuriem tā arī strādās, ziņo LETA.

Nostājā par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātajā balsojumā koalīcijai ir fundamentālās atšķirības, bet “Vienotība” jau sen atbalstīja šādas izmaiņas.

Āboltiņa arī piebilda, ka šodienas balsojums skaidri parādot, ka šādu Satversmes grozījumu pieņemšanai nav divu trešdaļu deputātu atbalsta. Tomēr nodot likumprojektu izskatīšanai komisijās ir svarīgi, jo tad pastāvētu iespēja vēlreiz par to diskutēt, skaidroja “Vienotības” līdere.

“Vienotības” un Nacionālās apvienības deputāti ceturtdien balsoja par Satversmes grozījumu, kas paredzētu atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu, nodošanu izskatīšanai komisijās. 

Tagad Satversmē noteikts, ka prezidentu ievēl, aizklāti balsojot, ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Savukārt Nacionālā apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNNK) rosināja veikt likuma izmaiņas, nosakot, ka balsojumam jābūt atklātam.

Jau iepriekš iebildumus pret šādām izmaiņai izteica koalīcijā esošā ZZS, turklāt tās vērtējumā partneru rīcība ir koalīcijas līguma pārkāpums. Tajā ir noteikts, ka tikai un vienīgi pēc partneru vienprātības principa koalīcijas padomē var izlemt jautājumus par grozījumiem Satversmē.

Lai veiktu izmaiņas Satversmē, Saeimas sēdē jāpiedalās vismaz divām trešdaļām jeb 67 deputātiem un arī likumprojekts jāatbalsta vismaz divām trešdaļām klātesošo deputātu. Tas gan neattiecas uz pieņemto lēmumu par likumprojekta nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās, jo to var pieņemt ar vienkāršu balsu vairākumu.

Visticamāk, arī nākamo Valsts prezidentu Saeima ievēlēs aizklātā balsojumā, kaut arī parlamentā regulāri tiek iesniegti dažādi priekšlikumi prezidenta ievēlēšanas kārtības maiņai.

Lai arī vairāki politiskie spēki, tostarp VL-TB/LNNK un “Vienotība”, atbalsta prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā, divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsta šādiem Satversmes grozījumiem parlamentā pašlaik nav, jo pret šādām izmaiņām iebilst ZZS un arī “Saskaņa”.

Decembrī deputāti nodeva izskatīšanai komisijās citu likumprojektu, kas saistīts ar prezidenta ievēlēšanu, – Satversmes grozījumu projektu par tautas vēlētu Valsts prezidentu. Grozījumi paredz noteikt, ka prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (112)

locus 05.02.2015. 11.34

Tad vēl 4 gadus Bērziņš pļeperēs un bubinās? Vai varbūt Ušakovu var paaugstināt amatā? – Tomēr ļooti jau saimniecisks izrādījās darbinieks.

+19
0
Atbildēt

3

    Normunds > locus 05.02.2015. 13.01

    Ilvess ir nekāds.

    0
    -21
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > locus 05.02.2015. 12.17

    atklātā/aizklātā vēlēšanu metode nedod ZZS vai Andrim Bērziņam nekādas lielās priekšrocības.

    Vienīgie, kam tā atklātā vēlēšanu metode ir ļoti vajadzīga ir tikai Vienotība, kas sastāv no ļoti dažādiem grupējumiem un kas savstarpēji nevar vienoties par kandidātu – tāpēc Vienotībai nepieciešama atklātā balsošana lai varētu piespiest savus deputātus balsot par Vienotības vadības atbalstīto kandidātu.

    Vienīgais, kur es piekrītu, ka Andris Bērziņš tomēr nevelk kā prezidents patreizējos ģeopolitiskajos apstākļos – viņš būtu piemērots miera laikā tirdzniecības sakaru veicināšanai. Bet … miera nav un tuvākos gados nebūs. Vajag Ilvesam līdzīgu prezidentu.

    +4
    -17
    Atbildēt

    0

    Bet > locus 05.02.2015. 13.53

    Avotiņ! Tu esi smieklīgs, lai neteiktu vairāk!!!

    Izdomā vēl kādas lemberdziskas muļķības, jo tikai ZZS UN SC un Sudrabai ir vajadzīgs kemla apstiprināts kandidāts. Vai tad nu par velti Bērziņš nesen teicis, ka uz Maskavu dosies pirms vai pēc 9. maija! Saskaņot taču vajag. Naivums, ja kāds iedomājas, ka šitā koalīcija ar ZZS ir tā labākā prezidenta ievēlēsanai. To taču parādīja iepriekšējās prezidenta Bērziņa vēlēšanas! Kuras partijas balsoja par Bērziņu, Avotiņ, ko?

    Un neturi visus par muļķiem, ja pats tāds esi.

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

nomale 05.02.2015. 12.38

Shēma iestrādāta un skaidra. Pirms vēlēšanām tiks izrunāti dažādi kandidāti. Viens par otru labāki. Tiks sasolīts kādu no viņiem ar 300% garantiju ievēlēt, bet aizklātajās vēlēšanās tie visi tiks izgāzti. Tad “steigā” atradīs kādu “fikso kandidātu” un ievēlēs. Viss!

+20
-1
Atbildēt

8

    lno > 05.02.2015. 17.45

    zanE. Nu ja Tu esi tikpat smuka, cik objektīva, tad Tava nākotne ir tikpat tumša kā spānietes acis:):):)

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    lno > 05.02.2015. 15.08

    nomale. Aklais rādīs ceļu?:) No manas paralēlās pasaules skatoties, redzu, ka katrā partijā ir blēži vienā vairāk, citā mazāk, trešā godīgu neatrast/, jāatbalsta tie, kuru darbība ir mazāk bīstama valstij. Tevis minētajā gadījumā kopā ar NA balsoja arī 3 V deputāti, tātad kā mēdz teikt daļa no:)

    Tā kā V balsoja par opozīcijas priekšlikumu, tad pirmā pārkāpa koalīcijas līgumu:)

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    lno > 05.02.2015. 14.39

    nomale. Tu jau brīžiem melo ne sliktāk par zanI:)

    https://twitter.com/ibrante/status/563285153414656000

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    nomale > 05.02.2015. 14.30

    Ne visus apmierinošu, bet tikai SC, ZZS, Sudrabu un daļēji NA apmierinošu! Vienotība un RA iestājas par atklātu prezidenta ievēlēšanu!

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > 05.02.2015. 15.10

    …Nomale…ln0 jau sen vairs nefiltrē, kad viņa fantāzijas pārtop melos, kad pasakās, kad – vienkārši prastā riešanā….

    …atgādināsim vecajam vīram to, ko viņš izliekas piemirsis:

    15.janvāris

    – “Saeima ceturtdien nenodeva izskatīšanai komisijās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputātu iesniegtus likumprojektus, ar kuriem piedāvāta atklāta Valsts prezidenta ievēlēšana.

    Par to balsoja tikai 29 deputāti no “Vienotības” un Latvijas Reģionu apvienības frakcijām, bet vairākums atturējās un bija pret.”

    http://pbs.twimg.com/media/B7YIsfiCIAIlD5Z.jpg

    …nacionālie populisti par vēlu apķērās – izlietu ūdeni vairs nesasmelt….

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > 05.02.2015. 14.46

    Ino. Iznāc lūdzu pa brīžam no tās paralēlās pasaules. Grūti tevi saprast. Kur tu redzi melus? RA un Vienotība iestājās par atklātām prezidenta vēlēšanām, tātad gatavojās vēlēt godīgi. ZZS, SC un Sudraba pret, tātad gatavojas ievēlēt valstij sliktu kandidātu un pēc tam melot. NA sākumā bija pret, bet kad uzzināja kāds ir spēku samērs izdomāja uztaisīt sev PR.

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    nomale > 05.02.2015. 15.12

    Man neinteresē viņu koalīcijas līgums! Mani interesē tikai manas valsts intereses!

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    Raicha > 05.02.2015. 13.30

    Protams, “steigā” atradīs “fikso kandidātu”. Patiesībā jau SEN pirms tam izdomātu, sarunātu un visus apmierinošu viduvējību. Nu gluži kā AB.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Raicha 05.02.2015. 11.39

Vienkārši mērgļi.

+17
-2
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > Raicha 05.02.2015. 12.10

    Njā – Vienotība un NA šoreiz parādija sevi negatīvā gaismā – meļi!

    +1
    -26
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Raicha 05.02.2015. 13.12

    Skatos, ka vairums NA un Vienotību labāk sauc par “vienkārši mērgļiem” – piedodiet – es tomēr nespēju būt tik skarbs. NA un Vienotība ir līguma pārkāpēji, jeb meļi, bet ne jau nu gluži “mērgļi”.

    0
    -21
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu