Eiropas aizsardzības ministri satraukti par Krievijas kara aviācijas lidojumu skaita pieaugumu • IR.lv

Eiropas aizsardzības ministri satraukti par Krievijas kara aviācijas lidojumu skaita pieaugumu

73
Foto: Edijs Palens, LETA

Ziņojumā izcelti trīs īpaši augsta riska gadījumi, kuriem varēja būt cilvēku upuri

Krasais Krievijas militāro lidmašīnu lidojumu skaita pieaugums virs Ziemeļeiropas ir ārkārtīgi bīstami drošībai, ceturtdien paziņoja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons.

“Šī aktivitāte ir palielinājusies, tā ir provokatīva, tā ir nelikumīga un tā ir ārkārtīgi bīstama,” žurnālistiem Oslo pavēstīja Falons.

Viņš bija viens no astoņiem aizsardzības ministriem un citām amatpersonām no 12 Ziemeļeiropas valstīm un Lielbritānijas, kas Norvēģijas galvaspilsētā pulcējās uz divu dienu militārajām sarunām.

Pēc viņa teiktā, nav nekāda iemesla, kāpēc Krievijas militārās lidmašīnas nevarētu informēt par saviem lidojuma plāniem un komunicēt ar dispečeriem.

Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers norādīja, ka pēc Krimas aneksijas “brīdinājuma laiks par jebkādu konfliktu nākotnē ir samazināts līdz faktiski ei”. Savukārt Norvēģijas aizsardzības ministre Īne Ēriksena Sēreide norādīja, ka Norvēģija, lai arī neuztver tiešus militārus draudus no Krievijas, novērojusi garākas Krievijas militāro lidmašīnu misijas un lielāku iesaistīto lidmašīnu skaitu.

Kā teikts šonedēļ publicētajā Londonā bāzētās domnīcas “Eiropas vadības tīkls” jaunākajā ziņojumā, pēdējo astoņu mēnešu laikā Eiropā fiksēti teju 40 vairāk vai mazāk nopietni atgadījumi, kurus izraisījusi Krievijas provokatīvā militārā uzvedība.

“Aina ir ārkārtīgi satraucoša – ar nacionālās gaisa telpas pārkāpumiem, gadījumiem, kad pēc trauksmes gaisā jāpaceļ lidmašīnas, tik tikko izdodas izvairīties no sadursmēm gaisā, jūrā tuvu viens otram garām pabraucošiem kuģiem un citiem bīstamiem atgadījumiem, kas plašā ģeogrāfiskā apvidū notiek regulāri,” teikts ziņojumā.

Līdzās rutīnas gadījumiem bijuši “11 nopietni agresīvāki un neparasti provokatīva rakstura incidenti, kas eskalāciju paceļ augstākā riska pakāpē”.

Šo atgadījumu vidū ir provokatīva uzvedība pret izlūklidmašīnām, zemi pārlidojumi pār karakuģiem un Krievijas veiktā “bombardēšanas reidu atdarināšana”.

Ziņojumā īpaši izcelti “trīs augsta riska incidenti,” kuriem “ar ļoti augstu varbūtību varēja būt cilvēku upuri un kas varēja izraisīt tiešu militāru konfrontāciju”. Vienā no šiem gadījumiem lidsabiedrības SAS lidmašīnai, paceļoties no Kopenhāgenas, tik tikko izdevās izvairīties no sadursmes ar Krievijas izlūkošanas lidmašīnu. Krievijas lidmašīna neizmantoja retranslatoru, kas ļautu identificēt tās pozīciju. Otrs augsta riska incidents bija Krievijas drošībnieku veiktā policista nolaupīšana NATO dalībvalsts Igaunijas teritorijā. Vēlāk viņš tika aizvests uz Maskavu un apsūdzēts spiegošanā. Protams, ziņojuma autori atgādina par vērienīgo ārvalsts zemūdenes meklēšanas operāciju Zviedrijas piekrastes ūdeņos. Zviedrija brīdināja, ka tā ir gatava pielietot spēku, lai piespiestu zemūdens peldlīdzekli pacelties virs ūdens. Risks incidentos izriet no abām pusēm, norāda autori. “Krievijas arvien agresīvākā poza savienojumā ar Rietumu gatavību pielietot spēku, lai incidentus atrisinātu, palielina nevēlamas eskalācijas risku un rada draudus, ka pār notikumu attīstību var tikt zaudēta kontrole”. “Krievijas vadībai ir steidzami no jauna jāizvērtē izmaksas un riski, kādi būs tās arvien uzstājīgākajai militārajai pozai, bet Rietumu diplomātijai ir jābūt vērstai uz to, lai Krieviju pārliecinātu doties šajā virzienā”, ierosina ziņojuma autori. “Visām pusēm ir jāizrāda politiskā un militārā savaldība.” Autori arī ierosina uzlabot tiešo komunikāciju armiju starpā. Tomēr, ņemot vērā spriedzi Ukrainā, Krievijas ārpolitikas vispārējo trajektoriju, kā arī spiedienu no visvairāk apdraudēto NATO dalībvalstu puses, pastāv risks, ka šāds uzvedības modelis kļūs par normu, atzīst ziņojuma autori.

 

Komentāri (73)

rinķī apkārt 14.11.2014. 09.24

Lai arī ar dziļu nepatiku, bet valstīm, kuras mēs mēdzam apzīmēt ar ” Rietumiem” vienreiz nāksies atzīt patiesību, ka Krievija ir agresors, kurš jebkurā brīdī ir spējīgs izprovocēt karu un attiecīgi Rietumiem būs vienreiz jāsāk adekvāti rūpēties par savu drošību situācijā, kad līdz karam ir palicis tikai viens solis. Lai kā Rietumi to negribētu to atzīt, bet augstais karš jau sen kā ir sācies, šī situācija būtu arī jānovērtē Latvijā un jāizbeidz šī bezrūpīgā planēšana līdzi laikam un notikumiem. Ir pēdējais laiks sākt kontrolēt notiekošos procesus valstī

+7
0
Atbildēt

0

morgenstern 14.11.2014. 10.47

Mūsu pirmskara laikā Rietumiem ir jāmeklē politiķis ar Čerčila stāju.

We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.

+3
0
Atbildēt

6

    Andris Doveiks > morgenstern 15.11.2014. 13.19

    Ja Hitlera uzbrukums PSRS bija preventīvs, tad Eiropas “apvienošana” pirms tam bija – kas? Vai Hitlera Eiropa priekš šodienas EU ir tas pats, kas Ulmaņa Latvija šodienas Europes provincei “Latvijai”?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    morgenstern > morgenstern 14.11.2014. 18.53

    Doveik, ja šādi iemetieni ir formējuši tavu pasaules uzskatu, man tevi patiesi žēl

    0
    0
    Atbildēt

    0

    v_rostins > morgenstern 14.11.2014. 12.03

    morgenstern

    Mūsu pirmskara laikā Rietumiem ir jāmeklē politiķis ar Čerčila stāju.

    __________________

    Būtu man Laika mašīna, aizlidotu uz Vinstona bērnību un pirms iemestu to ugunī, vēl roķeles un kājeles tam norautu. Tas bija viņš, kurš eskalēja Lielo karu, aizsūtīja nāvē miljonus savu tautiešu un vēl ierāva karā ASV. Tas resnais alkašs lika arestēt izcilo vācu lidotāju un politiķi, Rudolfu Hessu, kad tas bija atlidojis ar Miera misiju. Viņš ir līdzvainīgs Staļinam un Francijas valdībai, kā arī Ruzveltam, kurš piedalījās kara gatavošanā, par WWII, kas izvērsās par visdrausmīgāko katastrofu cilvēces vēsturē. Tā traģiskā iznākuma rezultāts miljardus pasaules iedzīvotāju nolēma ciešanām un badam, bet pusi Eiropas padarīja par Staļina vergiem.

    Tas, ka viņš apskaidrības brīžos ir izteicis arī dažas pareizas domas, neko vēl nenozīmē

    Ir jānāk jaunam Hitleram, Franko, Musolīnī, vai Ričardam Lauvassirdij, kas uz visiem laikiem novērsīs pravoslavnutizēto mongoloīdu kanibālu un lupatgalvu draudus.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    v_rostins > morgenstern 14.11.2014. 20.41

    Andris Doveiks

    Kas piespieda? Izmisums, apzinoties, ka tūlīt Eiropai pienāks vakars. Nevienam pat visrožainākos sapņos nevarēja rādīties, ka Hitlers izdarīs preventīvu uzbrukumu, pret vairākas reizes spēcīgāk apbruņoto pretinieku un neizsmeļamiem lielgabalgaļas krājumiem. Pat jau 1941. gada 22. jūnijā Staļins tam nespēja noticēt, jo tas vienkārši bija neiespējami.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > morgenstern 14.11.2014. 17.36

    Plika,nekaunīga krievu propaganda.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

apmulsis 15.11.2014. 01.25

canoss

Lācis solīja dzīvot tundrā, lācis nedzīvo tundrā. Tātad, riski pastāv.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu