Trešdien Nacionālaja teātrī pirmizrāde "Migla" • IR.lv

Trešdien Nacionālaja teātrī pirmizrāde “Migla”

33

Spāņu filozofa Migela de Unamuno romāna inscenējums. Režisore Indra Roga. Galvenajā lomā Gundars Grasbergs  

Trešdien, 5.oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrādi piedzīvo Migela de Unamuno lugas “Migla” iestudējums Indras Rogas režijā, raksta aģentūra LETA. Spāņu rakstnieka un filozofa Unamuno romāns latviešu publikā bijis iecienīts jau starpkaru Latvijā. Viens tā vēstījums ir pavisam vienkāršs. Tas ir stāsts par kāda trīsdesmitgadīga rakstnieka bailēm zaudēt savu patību apprecoties. Tā kā apkārtnē ir visai daudz laimīgi laulātu cilvēku, Augusto nolemj, ka ģimenes dzīve nepieciešama arī viņam. Diemžēl viņa noskatītā Euhēnija ir citās domās, un Augusto neatlaidība sievieti nokaitina. Spāņu temperaments liek viņai rīkoties ne tikai asi, bet arī gudri. 

Viktora Goti lomas atveidotājs Gundars Grasbergs pastāstīja, ka luga ir unikāls materiāls: “Iedziļinoties tā ir kā plūstošas smiltis, tiec galā ar vienu līmeni, bet izrādās, ka tas jau sasaucas ar citu līmeni, ko autors paralēli piedāvā, un tas savukārt ar nākamo. Bet vienlaikus tas ir arī pavisam vienkāršs mīlas stāsts, kurā galvenais varonis Dons Augusto Peress iemīlas. “Migla” – tā ir arī skaista metafora cilvēka apziņai, cik tālu un cik skaidri mēs redzam savu dzīvi, savu likteni.”

Lomās izrādē būs Grasbergs, Mārtiņš Brūveris, Dita Lūriņa, Agnese Cīrule, Liene Sebre, Inga Misāne-Grasberga, Maija Doveika, Egils Melbārdis, Mārtiņš Egliens, Kaspars Dumburs, Ivars Kļavinskis, Līga Zeļģe, Ainārs Ančevskis, Jurģis Spulenieks un Uldis Siliņš. Izrādes scenogrāfs ir Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Anna Heinrihsone, horeogrāfe – Inga Raudinga un gaismu mākslinieks – Igors Kapustins. Dramatizējuma autore ir Roga. 

Unamuno ir spāņu filozofs, esejists, dzejnieks, spāņu eksistenciālisma atzara pamatlicējs. Viņš ieguvis klasisko katoļu pamatizglītību, pēc tam Madrides Universitātē studējis filozofiju un literatūru, bijis sengrieķu valodas profesors un vēlāk ilgus gadus Salamankas Universitātes rektors. Pagājušā gadsimta 20.-30.gados Unamuno bija viens no Spānijas simboliem. Akadēmiski tendētās personības popularitāte daļēji izskaidrojama ar viņa polemiskajiem rakstiem presē un politisko darbību.

Vairāk informācijas teātra mājas lapā

Biļetes cena 3- 17 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu