Vīķe-Freiberga: Vēlēšanu rezultāts demonstrē stabilitāti • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Vēlēšanu rezultāts demonstrē stabilitāti

35
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Evija Trifanova, LETA

Bijusī prezidente neredz aizliegumu strādāt parlamentā arī tiem politiķiem, ja viņi saņēmuši daudz svītrojumu

Jaunās Saeimas vēlēšanu rezultāti demonstrē Latvijas elektorāta stabilitāti, svētdien raidījumā “Panorāma” atzina eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

“Es pabrīnījos, ka “Vienotība” saņēma tik nelielu balsu skaitu. Tomēr kopumā vēlēšanas demonstrē, ka Latvijas elektorāts ir ļoti stabils, īpaši “Saskaņas” vēlētāji. Ir tikai divas jaunpienācējas partijas, kuras guvušas pieticīgus rezultātus, bet kopumā vēlētāji palikuši uzticīgi iepriekšējās vēlēšanās startējušām partijām, līdz ar to demonstrējot arī uzticību šai koalīcijai,” sacīja eksprezidente.

Jautāta, vai Saeimā vajadzētu darboties politiķiem, kuri saņēmuši ļoti lielu svītrojumu skaitu, bet tomēr varētu iegūt “mīksto” mandātu un turpinātu darboties parlamentā, viņa atbildēja apstiprinoši, ziņo LETA.

“Nav Satversmē ne vārda par to, ka politiķiem nevajadzētu strādāt, ja viņi saņēmuši daudz svītrojumu. Jā, sabiedrība izteikusi savu viedokli, bet, ja kandidāts tomēr ienāk Saeimā un darbam valdībā viņu uzaicina partijas vadība, nav liegts pretendēt uz šo amatu,” sacīja Vīķe-Freiberga.

Viņa salīdzināja vēlēšanu rezultātus ar “slīdošo lenti” – kāda partija atnāk, uzslīd uz lentes un tad aiziet. Tā piemēram, pagājušajās vēlēšanās “spoži uznāca Reformu partija un nu ir aizmirstībā”. Tagad jaunas partijas ir “No sirds Latvijai” un Latvijas Reģionu apvienība, teica bijusī prezidente.

Kā ziņots, pēc provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem “Saskaņa” jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 25 deputātu vietas, “Vienotība” – 23, Zaļo un zemnieku savienība – 21, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK – 17, “No sirds Latvijai” – septiņas, bet Latvijas Reģionu apvienība – astoņas.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu