ES līderi nav vienojušies par amatu sadali Eiropas Komisijā • IR.lv

ES līderi nav vienojušies par amatu sadali Eiropas Komisijā

22
Eiroparlamenta deputāti, kas atbalsta miera procesu Gazas sektorā, sesijas laikā bija novietojuši uz galdiem zīmes ar vārdu ''Peace'' - ''Miers''. Foto: EPA-LETA

Lēmums jāpieņem nākamajā Eiropadomes samitā 30.augustā

Eiropas Savienības (ES) līderi Eiropadomes sanāksmē trešdienas vakarā nav spējuši vienoties par amatu sadali, žurnālistiem pavētāstīja Ministru prezidente Laidmota Straujuma (V), ziņo aģentūra LETA. Lēmums būs jāpieņem nākamajā samitā 30.augustā, līdz kuram jānosauc un jānoklausās visi kandidāti, ziņo Latvijas Radio 1 (LR1).

“Bija ideja par kandidātiem, taču nebija nomināciju no [Eiropadomes prezidenta Hermana van] Rompeja puses. Par uzvārdiem netika runāts,” sacīja Straujuma. “Ticu, ka 30.augustā būs zināms gan Eiropadomes prezidenta, gan ES augstā ārlietu pārstāvja vārds.”

Vakardienas tikšanos ar jaunievēlēto Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru, premjerministre novērtēja kā pozitīvu, piebilstot, kapar konkrētiem amatiem Latvijas izvirzītajam komisāra amata kandidātam Valdim Dombrovskim (V) netika diskutēts. Valdības vadītāja atgādinājusi, ka Latviju interesē ar finansēm un ekonomiku saistīts amats, kā arī mazo un jauno dalībvalstu lielāka pārstāvniecība, ziņo LR1.

Jau vēstīts, ka asākās debates izraisījušās par Itālijas ārlietu ministri Federiku Mogerīni, kas tika uzskatīta par galveno kandidāti uz ES augstā ārlietu pārstāvja amatu. Pirms samita pret viņas kandidatūru asi iebilda Polija un Baltijas valstis, norādot uz kandidātes draudzīgo attieksmi pret Krieviju.

Samita gaitā žurnālisti vaicāja Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei, kādām būtu jābūt augstā ārlietu pārstāvja kvalitātēm, vēsta tīmekļa medijs “The Local”. “Pieredze, neitralitāte ģeopolitiskajās problēmās, ar kurām mēs satopamies, un vismaz nebūt prokremliskam,” atbildēja prezidente. Kad žurnālists turpināja vaicāt, “vai tā ir problēma, ka Mogerīni kundze…”, Grībauskaite norādīja: “Tā ir problēma. Tā ir.”

Līdz jūlija beigām jāizvirza komisāru posteņu kandidāti, kas jāuzklausa līdz balsošanai, informē LR1. Iekārojamākie ir finanšu, enerģētikas un tirdzniecības komisāru posteņi. Kā norāda novērotāji, 30.augustā noteikti lēmums jāpieņem, lai jaunā Eiropas Komisija darbu varētu sākt novembrī, bet vispirms jāizraugās augstais pārstāvis ārlietās, un tad varēs dalīt pārējos amatus. Šim komisāram, kas būtībā ir ES ārlietu ministrs, būs jārisina gan Ukrainas, gan Gazas konflikta jautājumi.

Tvnet.lv ziņo, ka Eiropas Parlaments trešdien apstiprināja četrus jaunos ES komisāru kandidātus, kas līdz EK pašreizējā pilnvaru termiņa beigām 31.oktobrī ieņems to komisāru vietas, kas nolēmuši kļūt par Eiroparlamenta deputātiem. Pirms stāties amatā, kandidātiem vēl jāsaņem ES Padomes atbalsts.

Jirki Katainens no Somijas no Olli Rēna pārņems ekonomikas, monetāro lietu un eiro zonas komisāra portfeli. Ferdinando Nelli Feroči no Itālijas stāsies Antonio Tajani vietā, pārņemot rūpniecības un uzņēmējdarbības komisāra portfeli. Martina Raiherte no Luksemburgas aizstās Vivianu Redingu, pārņemot tiesiskuma, pamattiesību un pilsonības komisāres amatu. Jaceks Dominiks no Polijas turpmāk būs budžeta un finanšu plānošanas komisārs Januša Levandovska vietā.

Komentāri (22)

ligakalnina 17.07.2014. 10.18

Ja kāds grib pasmieties, un vēlreiz pārliecināties par Krievijas deputātu līmeni, varu nocitēt deputāta Sidjakina ( bijušā “našista”), komentārus par sankcijām – “ar šīm sankcijām ASV pati sevi “izpērusi”, laupot sev iespējas tikt pie jaunākām tehnoloģijām, jaunākiem ieročiem, un pie atpūtas iespējām pasaulslavenos Krimas kūrortos…”.

Un tas nebija ar humoru, to viņš pateica pilnīgi nopietni.

Patreiz bankrotējusi tūrisma firma Ņeva, kas, pārsvarā, nodarbojusies ar bagāto Krievijas spēka struktūru darbinieku apkalpošanu, jo tās ienākumi kritušies par 25%, jo tos gan nelaiž nekur iekšā, gan Putins viņiem, faktiski, aizliedzis atpūsties ārzemēs.

Un tas ir tikai sākums.

+8
0
Atbildēt

0

ligakalnina 17.07.2014. 09.43

Toties ASV, beidzot, ieviesusi finanšu sankcijas pret svarīgām Krievijas bankām, un, galvenais, “nogriezusi” Krievijai “garo ” kredītu saņemšanas iespējas, tātad, Krievija vairs netiks pie “lētās” naudas.

Un te jau ir rezultāts – http://www.echo.msk.ru/news/1361402-echo.html – att. iestāžu akciju kursa un rubuļa kursa kritums.

Un vēl laba ziņa – ASV kongress pieņēmis rezolūciju, kur pasludina, ka UKraina, Moldava, Gruzija turpmāk skaitās NATO “sabiedrotie”, uhn tiem nepieciešams sniegt lielāku militāru palīdzību ar aizasrdzības sistēmu un “pakalpojumu” piegādi, ko ASV arī taisās darīt, un Kanāda atdevusi Ukrainai 20 F-18 tipa iznīcīnātājus.

Putins, protams, atbildējis raksturīgā veidā – Krievija palielina savu militāro budžetu, tā ka naudas Mistraliem pietiks.

Ir komentāri, ka Krievijai nekas cits neatliks, kā “pagulties” zem ĶĪnas, ko tā jau, īstenībā, arī sākusi darīt ar to vienošanos par naftas vada būvi uz Ķīnu un naftas pārdošanu, fakiski, zem pašizmaksas.

+7
-1
Atbildēt

3

gliters 17.07.2014. 10.53

Viens delfu komentētājs man ne nu gluži vārdus no mutes izrāvis, bet klavieri no pirkstu apakšas gan:

“Ļoti zīmīgs attēls rakstam!!! Ar “FRAU RIBENTROPU” centrā!!!

Vēsture ir tāda dīvaina “DĀMA” ar tendenci atkārtoties. Manuprāt, Eiropa nedrīkst aizmirst, ka jau no “dzelzs kanclera” Bismarka laikiem Vācija ir vienmēr vēlējusies spēlēt vadošu lomu, rīkot, diriģēt, vadīt Eiropā notiekošo. Un ar ko šī vēlme ir rezultējusies!? Ar 2 pasaules kariem un miljonu cilvēku bojā eju!

Retorisks jautājums: kādēļ kanclers Kols tik ļoti bija pret Austrumeiropas valstu – Polijas, Čehijas, Baltijas valstu iekļaušanu ES? Vai ne tāpēc, ka šīs valstis, tautas vistiešāk izjutušas Vācijas divkosīgās politikas sekas!!!???

Vai ne tieši tāpēc ES ārlietu pārstāvis vienkārši NEDRĪKST!!!! būt Polijas vai citas Austrumeiropas valsts deleģēts pārstāvis!?

Tik pazīstami notikumi: Vācijas un Krievijas iebrukums Polijā(1939. gads), kopēja uzvaras parāde Brestā, Ribentropa – Molotova pakts, kurš izlēma Baltijas valstu likteni, ķēdīte acīmredzama – Hitlers, Ribentrops, Kols, Šrēders, Merkele….

Un rezultātā otrs jautājums: cik vērta ir mūsu valsts atrašanās ES no drošības viedokļa!? Manuprāt, viennozīmīgi, kamēr ES ārpolitiku vadīs, diriģēs tādi cilvēki kā Merkele, viena liela, apaļa, absolūta NULLE!!!!”

http://www.delfi.lv/news/eiropa/zinas/es-augsto-amatu-sadale-izgazas-dalibvalstu-lideru-sarunas.d?id=44737964#ixzz37i5lGp00

+6
-5
Atbildēt

2

    Ansis > gliters 17.07.2014. 11.08

    Muļķības!

    Merkele domā 2 soļus uz priekšu!

    Viņa pierunāja Ukrainu PIEKRIST sarunām – tai skaita ar teroristiem no DNR un LNR. Par to saņēma nosodījumu kā Putinam noderīgā muļķe …

    Bet – paši teroristi sarunām nepiekrita, kas nostādīja Ukrainu ļoti pozitivā, bet teroristus un Krieviju negatīvā gaismā – kā tos, kas nevēlas mierīgu atrisinajumu.

    Un rezultātā ir vakardienas papildu sankcijas Krievijai!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 17.07.2014. 11.13

    Sankcijām jau sen pamatojums bija vairāk nekā pietiekams arī ‘tad, ja izpaliktu šīs ākstības ar “sarunām” ar Krievijas marionetēm. Es gan domāju, ka ASV nostāja bija izšķiroša – ES vnk vairs nedrīkstēja neko nedarīt, lai galīgi “nezaudētu seju”.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu