Porošenko gatavs sarunām situācijas noregulēšanai Donbasā (papild.) • IR.lv

Porošenko gatavs sarunām situācijas noregulēšanai Donbasā (papild.)

45
Ukrainas prezidents Petro Porošenko (otrais no kreisās) kopā ar armijas vadību - bijušo aizsardzības ministra pienākumu izpildītāju Mihailo Kovalu, un jauno aizsardzības ministru Valēriju Geleteju (pa labi). Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievija “miera uzturēšanas operāciju” Ukrainas austrumos varot sākt tuvāko divu dienu laikā

Ukrainas prezidents Dmitro Porošenko telefonsarunā ar ASV viceprezidentu Džo Baidenu paudis gatavību sākt saturiskas politiskas sarunas par situācijas noregulēšanu Doņeckas un Luganskas apgabalos bez jebkādiem papildu nosacījumiem, ziņo LETA/Ukrinform.

“Porošenko norādīja, ka ir gatavs atgriezties pie uguns pārtraukšanas režīma, tiklīdz būs apstiprinājums par tā ievērošanu divpusējā formātā, kā arī notiks visu ķīlnieku atbrīvošana un robežas kontrole EDSO uzraudzībā. Valsts galva uzsvēra, ka gatavs sākt saturīgas politiskas sarunas bez jebkādiem papildu nosacījumiem,” teikts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

“Baidens apliecināja, ka ASV atbalsta Ukrainas prezidenta pieeju situācijas noregulēšanai Ukrainai grūtajā laikā un gatavas pielikt pūles miera sasniegšanai valstī,” teikts paziņojumā. 

Vācijas kanclere Angela Merkele un ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ceturtdien aicinājuši Krievijas valdību veicināt karadarbības pārtraukšanu Austrumukrainā, ziņo Dw.de.

Politiķi uzsvēruši, ka Krievijas pienākums ir izdarīt spiedienu uz Austrumukrainas kaujiniekiem, lai tie ievērotu kaujas darbības pārtraukšanas noteikumus.

Merkele un Obama bijuši vienisprātis, ka nedrīkstētu palaist garām iespēju izsludināt jaunu pamieru. Viņi arī pieprasījuši Krievijai, lai tā aptur kaujinieku un ieroču ievešanu no Krievijas teritorijas Ukrainā.

Savukārt Krievija “miera uzturēšanas operāciju” Ukrainas austrumos varot sākt tuvāko divu dienu laikā, ceturtdienas vakarā paziņojis kāds Krievijas Ārlietu ministrijas vadībai pietuvināts avots, raksta “Ukrainskaja pravda”.

„Ir tāda doma… Situācija ir smaga. Pirms divām dienām Petro Porošenko tika ierosināts uz dažiem mēnešiem „iesaldēt” konfliktsituāciju Doņeckas un Luganskas apgabalos, lai kaujinieki un Ukrainas armija no abām pusēm varētu pārtraukt uguni, turklāt Krievija neatzītu ne „Doņeckas tautas republiku”, ne tā saucamo Luganskas tautas republiku,” medijiem teicis avots.

Taču Porošenko šo plānu nav pieņēmis. Katru dienu bojā iet mierīgie iedzīvotāji. „Krievija ir gatava miera uzturēšanas operācijai; ja tā notiks, tad vairākas Krievijas armijas daļas vienkārši ielenks lielākās pilsētas, lai nodrošinātu aizsardzību mierīgajiem iedzīvotājiem,” teicis mediju sarunbiedrs.

Uz jautājumu, kāpēc tad Krievijas prezidents aicināja atsaukt februārī izdoto Krievijas Federācijas Padomes lēmumu par karaspēka izmantošanu Ukrainas teritorijā, avots atbildējis, ka tas bijis vajadzīgs Putina sarunām ar Austriju, lai parādītu Porošenko savu labo gribu. „Galīgais lēmums nav pieņemts, taču situācija ir ļoti smaga,” teica sarunbiedrs.

Kā raksta „Ukrainskaja pravda”, informācijas ticamību apliecinot arī tas, ka Krievijas Valsts domes deputātiem noteikts tuvāko vairāku dienu laikā pēc domes sesijas darba beigām nekur no Maskavas neizbraukt, jo esot iespējama ārkārtas sēde.

Tikpat labi, pēc „Ukrainskaja pravda” domām, šī informācija var izrādīties spiediena izdarīšana uz Ukrainas prezidentu, lai Porošenko pieņemtu lēmumu par jaunu pamieru Austrumukrainā. Informācija atklātībā parādījās pēc tam, kad 3.jūlijā Porošenko pieļāva iespēju par jaunu pamieru uz noteiktiem noteikumiem.

Krievija oficiāli nevar ievest tā saucamos miera uzturēšanas spēkus, ja to nesankcionē ANO. Taču Krievija jau vairākkārt spērusi starptautisko sabiedrību un tās noteikumus ignorējošus soļus.

Savukārt Ukrainas parlaments ceturtdien aizsardzības ministra amatā apstiprinājis līdzšinējo Valsts apsardzes pārvaldes priekšnieku, ilgus gadus iekšlietu struktūrās strādājušo Valēriju Geleteju, kurš tagad būs atbildīgs par operācijām pret Donbasa promaskaviskajiem kaujiniekiem.

Geleteju ministra amatam bija izvirzījis prezidents Porošenko.

Deputāti Ģenerālštāba priekšnieka amatā apstiprināja ģenerālleitnantu Viktoru Muženko – kadru virsnieku, kurš amata zinības kara akadēmijā apguvis jau 80.gados.

Abu jauno amatpersonu galvenais uzdevums būs īstenot sekmīgu militāro kampaņu, lai sakautu promaskaviskos kaujiniekus, kas kontrolē vairākas Austrumukrainas pilsētas.

Tikmēr Ukrainas armijas spēki pilnībā no teroristiem atbrīvojuši Nikolajevkas pilsētu, ziņo „Ukrainskaja pravda”, atsaucoties uz militāri pētnieciskā centra vadītāju Dmitro Timčuku. Arī Semjonovkā iznīcināta munīcijas noliktava. Bet ceļa posms trasē Harkova – Rostova tiek kontrolēts.

Pēc Timčuka ziņām, kopumā iznīcināti ne mazāk kā 150 kaujinieki.

Kā ziņots, Kijeva 20.jūnijā izsludināja vienpusēju ugunspārtraukšanu, kas piektdien tika pagarināta vēl uz trim dienām. Taču pirmdienas vakarā prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka vienpusējā ugunspārtraukšana pagarināta vairs netiks.

(papildināta no 4.rindkopas)

Komentāri (45)

ligakalnina 04.07.2014. 09.01

Tikko kā Ukrainas armija sāk gūt reāluas panākumus cīņā ar teroristiem, sākas ES un Krievijas kopējā histērija un “cīņa par mieru”, tas ir ārkārtīgi nožēlojami, it kā, ES nesaprot, ka pastāv tāds jēdziens, kā absolūtais ļaunums, kas ir tie teroristi, pret kuriem cīnāss Ukraina, kuri atklāti paziņoja ka nekādu pamieru neiweverōs, kuram nevar ticēt, kur nu vēl ar to sadarboties, un tā ir Krievija un tie teroristi UKrainā, protams, Putina kontrolē.

ES spiediens uz Ukrainu, kas, īstenībā, ir Krievijas atbalsts, ir vienkārši pretīgs.

Izskatās, eirobirokrātijai nepieciešama “Palestīna 2” Ukrainas teritorijā.

+12
-1
Atbildēt

6

    Ansis > ligakalnina 04.07.2014. 10.50

    Džeri –

    nav gluži tā ka Tu saki.

    Arī Ukrainas prezidenta administracija labrātak to jautājumu risinātu miera ceļā. Iepriekšējais pamiers bija vienpusējs – vēlak pievienojās daļa teroristu – vismaz civilā DNR un LNR daļa, bet to neatbalstīja militārie teroristu grupejumi – Strelkovs Slavinskā un Bess Doņeckā. Līdz ar to reāli turpinājās apšaudes, tikai Ukrainas spēki neturpināja virzīšanos uz priekšu.

    Ukraina šajās sarunās panāca to, ko gribēja – ja pamiers būs, tad tikai abpusējs un EDSO uzraudzīts.

    Tie Ukrainas panākumi …

    nu nav jau nemaz tik ļoti izteikti panākumi. Nedaudz nostiprinātas pozīcijas Slavinskas aplenkumā. Nu vismaz Slaviskai ieroču piegādes ir pārtrauktas.

    Vakardien visu dienu norisinajās kaujas mazā pilsētiņā Mykolajevkā (Nikolajevkā krievu tekstos) – šodien kaujas turpinās – nevar ieņemt.

    Doņeckas virzienā 2 dienas netiek garām Karlovkai.

    No trim atlikušajiem robežšķēršošanas punktiem, cik saprotu, Ukraina pārņēmusi vienu. Pie otra notiek kaujas 2 dienas – nevar ieņemt.

    Lai arī Ukrainas ATO runasvīri ziņo, ka teroristu rindās ir panika, tomēr reāli jau Ukrainas speku virzīšanās uz priekšu noris ļoti lēni pāris kilometru dienā. Ar tādu tempu visas teritorijas atbrīvošana prasīs … vairākus mēnešus.

    Tie stāsti par 250 likvidētiem trenniņnometnes “virtuvē” ar artilēriju pie Slavinskas, un vel 800 nobombardētiem teroristu bāzē ar aviāciju pie Doņeckas … mazliet pārāk neticami un neatkarīga apstiprinājuma nav – ķipa – izlūki ziņo. Nu vienkārši apšaubāmi jau ir tas, ka kauju laikā seperātisti trenniņnometnē vienā vietā turētu tik daudz kaujinieku. Nu un lai arī artilērija ir efektīva un aviācija arī … bet tomēr ne jau nu tik.

    Kas gan ir skaidrs – Slavinskā nav elektrības un ūdens, un Kramatorskā vairs nav ūdens. Tur tīri praktiski iedzīvotaji būs spiesti mukt ārā dēļ ūdens trūkuma. Tā ka tieši tajā vietā pamiers un koridors atlikušo iedzīvotaju iziešanai ir akūti nepieciešams. Slavinskā mierīgo iedzīvotāju atlicis salīdzinosi maz 10-40tk, bet Kramatorskā ļoti daudz – kautkas ap 100tk

    Salīdzinoši cerīga situācija ir pašā Doņeckā. Tur tiek pieciestas dažas Kijevas nozīmētas amatpersonas. Un izklausās, ka separatisti vairāk noskaņoti mierīgam izlīgumam ar Kijevu.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 04.07.2014. 12.49

    Bet tieši tāpēc:

    tagad Ukraina jebkurā mirklī var godīgi teikt, ka viņi ir piekrituši pamieram

    visa bremzēšana tagad ir tieši krievu teroristu pusē.

    Tiesa gan – bija vienošanās šonedēļ visu nokārtot – ja nemaldos, tad līdz piektdienai.

    Ja uz robežas būs Ukraiņi un EDSO un ja pamieru uz vietām kontrolēs EDSO, tad vairs krievi nevarēs turpināt karošanu nesodīti.

    Otrkārt – teroristi patreiz Slavinskā, Kramatorskā un daudzās citās pilsētās jūtas ļoti omulīgi, jo tur ir daudz civiliedzīvotāji. Ja būs EDSO uzraudzīti koridori civiliedzīvotāju izvešanai, tad teroristi paliks “pliki” – bez vergiem un bez dzīvajiem vairogiem. Ukrainai ir jebkurā gadījumā izdevīgi dabūt civiliedzīvotajus ārā no konflikta zonas.

    Būs labi!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Evita > ligakalnina 04.07.2014. 13.13

    Pilnigi piekritu, tacu ja Krievija iesaistisies atklati, pat vislielakajiem Krievijas draugiem Eiropas Savieniba, naksies pakluset, un tad ar papira sankcijam vairs nevares iztikt.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 04.07.2014. 12.30

    It kā tu nesaprastu, ka Krievijai nekādu mieru Ukrainā nevajag.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > ligakalnina 04.07.2014. 13.29

    EDSO uzraudzība var būt efektīva tikai komplektā ar ANO karaspēku – nevaru iedomāties siltajās vietās atēdušos EDSO nilus muižniekus kontrolējam līdz zobiem bruņotus strelokus un besus.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 04.07.2014. 09.50

    dzeris: ES un Krievijas kopējā histērija un “cīņa par mieru”

    ——————-

    Šis ir precīzs raksturojums :)

    +10
    0
    Atbildēt

    0

gliters 04.07.2014. 09.16

ES kangari piespiedīs Ukrainu kapitulēt, lai nav jāievieš sankcijas pret Krieviju – tas tak skaidrs.

+11
-1
Atbildēt

3

    ingazilunska > gliters 04.07.2014. 12.25

    Ваша проблема в том, что esat plīki un nabagi, un tamdēļ nevariet saprast bagātnieku domu. Latvija ir kā tas nabadzinš, kuram vienīgā iespēja kļūt bagātam ir vinnēt spēļu automātos. Jums tā spēle pret Krieviju ar sankciju ieviešanu izskatās kā tāda spēle kazino. Bet Rietumi ir tie, kuri tika pie savas bagātības ar lielu un neatlaidīgu darbu gadsimtiem ilgi. Viņiem tā nav nekāda azartiska spēle. Viņiem tie daži graši vai dolāri par kuriem krievu nafta ir lētāka, ir svarīgi. Jums to svarīgumu nesaprast. Neesat bagātnieki. Un nekad par tādiem nebūsiet kļuvuši.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 04.07.2014. 10.06

    Cerēsim, ka nepiespiedīs… Ukraiņiem maksimāli “jāvelk laiks” un reizē jāintensificē kara darbība, lai līdz t.s. “pamieram” paspētu izdarīt pēc iespējas vairāk.

    Par ES gļēvuļiem un krievu podstjilkām neko citu, kā rupjības vairs neesmu spējīga pateikt.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > gliters 04.07.2014. 09.55

    Par to, vai piespiedīs kapitulēt, vēl nav zvanīts. Es vēl nepārsteigtos ar rezultātu paziņošanu :) Bet tas, ka mēģinās piespiest, tas gan.

    dzeris zemāk pareizi pateica – ES uzvedas tā, it kā abas puses būtu vainīgas pie tā, ka Krievija iebrukusi Ukrainā. ES izturas pašlaik tā kā tie, kas mēdz teikt, ka pie izvarošanas ir vainīgs ne tikai izvarotājs, bet arī pats upuris.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

Alise 04.07.2014. 10.24

Baltkrieviem tikko bija Neatkarības diena. Izrādās Lukašenko pa daudziem gadiem pirmo reizi runu teicis baltkrievu valodā:

http://www.belaruspartisan.org/politic/271989/

http://nn.by/?c=ar&i=131208&lang=ru

Laikam sāk saprast, ka ar Krieviju var nesanākt sadzivot ne pa labam, ne pa sliktam :)

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu